Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj podpoří obnovu památek téměř 11 miliony korun

02. 01. 2023

Záchranu památek podporuje dotacemi i v nadcházejícím roce Liberecký kraj. Vyhlásil dotační program 7.2 Záchrana a obnova památek v Libereckém kraji, který se zaměřuje na zachování a obnovu movitých a nemovitých kulturních památek a na restaurování kulturních památek nebo jejich částí. Celkem je v tomto programu k dispozici 10.600.000 korun. 

„I díky dotacím Libereckého kraje na obnovu památek se v posledních letech velmi výrazně posunuly obnovy památek v regionu. Kraj bude v podpoře pokračovat, a to jak prostřednictvím dotačního programu, tak individuálními dotacemi u mimořádně cenných památek nebo rozsáhlých obnov,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

O dotaci mohou žádat vlastníci kulturních památek na území Libereckého kraje, případně fyzické či právnické osoby, které mají souhlas vlastníka kulturní památky s obnovou. Dotaci v rámci programu nelze poskytnout na obnovu kulturních památek ve vlastnictví Libereckého kraje nebo České republiky, žadatelem tedy nemůže být ani příspěvková organizace, jejímž zřizovatelem je Liberecký kraj nebo stát.

Lhůta pro podání žádostí je letos od 23. ledna do čtvrté hodiny odpolední 15. února. Minimální výše dotace je 40.000 korun a maximální může činit až 350 tisíc, což je 70 % způsobilých nákladů projektu. 

V předešlých letech dotační program podpořil projekty, jakými jsou například obnova nádvoří na zámku ve Stvolínkách, dokončení obnovy fasády kostela sv. Michaela Archanděla v Rokytnici nad Jizerou nebo záchrana vzácných bozkovských varhan.

Bližší informace jsou na odkazu https://dotace.kraj-lbc.cz/pamatkova-pece/7-2-zachrana-a-obnova-pamatek-v-libereckem-kraji-2023-d455604.htm.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324