Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj podpoří organizaci GLOBAL GAMES 2009

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 04. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7921|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Ve dnech 5. – 14. července 2009 se Liberecký kraj stane hostitelem další z významných sportovních událostí. Uskuteční se zde GLOBAL GAMES 2009 - hry mentálně postižených sportovců. Hry se konají historicky podruhé, přičemž první ročník her se uskutečnil v roce 2004 ve švédském Bollnas. Jsou paralelou paralympijských her, kterých se ale sportovci s mentálním postižením nemohou účastnit.

Global Games 2009 jsou určené všem sportovcům sdružených ve světové asociaci pro sport mentálně handicapovaných sportovců INAS – FID. Organizací byl pověřen Český svaz mentálně postižených sportovců, o.s. (ČSMPS, o.s.), který svěřil přípravu místní organizaci SK Handisport. Mezi soutěžní disciplíny bude patřit Atletika, Basketbal, Cyklistika, Plavání, Sálová kopaná, Tenis a Stolní tenis. Jako ukázkový sport pro další ročníky her bude zařazeno Judo. Olympijská vesnice bude mít své sídlo v areálu vysokoškolských kolejí Technické univerzity Liberec v Harcově, odkud budou sportovci vyrážet na sportoviště. Hlavní sportovní klání budou probíhat převážně v liberecké Tipsort aréně, na atletickém stadionu v Jablonci nad Nisou, Městské sportovní hale v Jablonci nad Nisou, Bazénu Liberec, Tenisovém klubu Proseč nad Nisou a v okolí Českého Dubu, kde budou probíhat závody  cyklistice.

Předpokládá se účast zhruba 2000 sportovců a doprovodných týmů z 35 států celého světa. Obyvatelé Libereckého kraje tak uvidí handicapované sportovce nejen z tradičních zemí jako Francie, Portugalsko, Slovensko, Finsko, ale také sportovce z exotických krajin jako je Porto Rico, Mexico, Jihoafrická republika, Korea či Brazílie.

Resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu podporuje aktivity, které umožňují co možná největší integraci handicapovaných osob a sportovců do společnosti. I to je jeden z důvodů proč Rada Libereckého kraje odsouhlasila poskytnutí dotace ve výši 2.170.000,-Kč, které pomohou organizátorům při vytváření co možná nejlepších podmínek. Konečné slovo pro poskytnutí dotace má ovšem Zastupitelstvo Libereckého kraje, které bude tuto otázku projednávat na svém zasedání dne 28. 4. 2009. V případě, že to umožní výsledek hospodaření roku 2008, poskytne Liberecký kraj dodatečnou dotaci ve výši 830.000,-- Kč. Celkem by tedy kraj mohl podpořit GLOBAL GAMES 2009 částkou 3.000.000,-- Kč.

Z iniciativy resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Libereckého kraje se oficiálním partnerem Global Games 2009 stal organizační výbor 10. Evropského zimního olympijského festivalu mládeže 2011. To podtrhuje snahu Libereckého kraje upevnit si své postavení ve světě, jakožto regionu s vynikajícími podmínkami pro sport a turistiku bez ohledu na výkonnostní úroveň a zároveň jako místa, kde jsou i prostřednictvím sportu vytvářeny vhodné podmínky pro moderní a zdravý životní styl.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky