Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj podporuje senátní návrh novely zákona o kompenzačním bonusu pro podnikatele

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 05. 2020 12:24

Sdílet článek

Iniciativu senátora Michaela Canova, jejímž výsledkem je senátní návrh novely zákona o kompenzačním bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné postižené dopady koronavirové krize, se rozhodl podpořit Liberecký kraj. Novela se vrátí k projednání zpět do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Senát v přijatém pozměňovacím návrhu navrhuje, aby byl tento příspěvek namísto dílčí úhrady z obecních, městských a krajských rozpočtů kompletně hrazen z rozpočtu státního. 

„V současné podobě by návrh znamenal, že část bonusu živnostníkům by ze svých rozpočtů zaplatily obce, města a kraje. Z obecních a městských rozpočtů by tak ještě letos zmizelo až 1100 korun na jednoho obyvatele a z rozpočtu krajů 400 korun na obyvatel. S tímto dopadem navíc nepočítá predikce ministerstva financí, s níž argumentuje paní ministryně Schillerová,“ řekl hejtman Martin Půta.

Pokud by tuto senátní úpravu zmíněného zákona poslanecká sněmovna přehlasovala, znamenalo by to další citelný zásah do rozpočtů krajů, měst a obcí, který by se projevil zejména snížení prostředků na investice.

„Paradoxně vláda zároveň obce a kraje vyzývá, aby své investice neomezovaly. Jen v Libereckém kraji by přitom výpadek financí u rozpočtů měst a obcí činil dle odhadu zhruba 490 milionů korun, u krajského rozpočtu by očekávaný propad činil 160 milionů. Podpora všech skupin obyvatel je v těchto krizových měsících mimořádně důležitá, žádáme ale ministerstvo financí, aby neházelo obecní a krajské samosprávy přes palubu,“ zdůraznil Půta.

Vláda navíc s návrhem přišla, aniž by o něm se zástupci organizací, zastřešujících města, obce a kraje, předem jednala. „Obrátím se mimo jiné i na všechny poslance z Libereckého kraje, aby iniciativu senátora Canova podpořili. Nechceme poškodit živnostníky a podnikatele, ale ministerstvo financí může navrhnout i jiná řešení tohoto problému. Například vytvoření investičních dotací pro obce a kraje,“ dodal hejtman.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR by měla o této senátem schválené úpravě rozhodovat v úterý 26. května.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky