Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj pokračuje s prezentací na veletrzích cestovního ruchu

16. 03. 2016

Po úspěšném veletrhu Holiday World 2016, ze kterého si Liberecký kraj přivezl dvě ocenění, pokračuje úspěšná „veletržní sezóna“ nejen v Čechách, ale i Polsku a Německu. Liberecký kraj na veletrzích nechybí se svou nabídkou turistických a volnočasových možností.

Zahraničních veletrhů se Liberecký kraj účastní v rámci expozice České centrály cestovního ruchu Czechtourism. Do polské Wroclawi, kde se na konci února konaly Targi turystyczne, vyrazili pracovníci oddělení cestovního ruchu společně se zástupci Českého ráje. „Poláci představují širokou skupinu zahraničních návštěvníků Libereckého kraje. Zajímají se především o památky – hrady, zámky, církevní památky, historické objekty a přírodní zajímavosti jako jsou skalní města v Českém ráji. Ani aktivní dovolená v podobě pěší turistiky a cykloturistiky jim není cizí,“ uvádí Hana Maierová, statutární náměstkyně hejtmana, která má cestovní ruch ve svém resortu. Povědomí o Libereckém kraji je mezi návštěvníky značné, mnoho z nich zde již dovolenou trávilo, znají například Krkonoše jak z polské, tak české strany.

Oproti tomu veletrh ITB Berlín, který se uskutečnil ve dnech 9. – 13. 3. 2016, je největším veletrhem cestovního ruchu ve střední Evropě. Je zaměřen především na profesionály z oblasti cestovního ruchu, odborným návštěvníkům jsou věnovány první 3 dny výstavy a další 2 dny jsou určené veřejnosti. Vedle klasických prezentací jednotlivých zemí a regionů jsou představovány i služby cestovního ruchu – ubytovací kapacity, dopravní možnosti nebo nové informační technologie. Na letošním jubilejním 50. ročníku se prezentovalo 187 zemí světa. „Němcům patří 1. místo ve skupině zahraničních návštěvníků Libereckého kraje,“ přibližuje Hana Maierová. Ačkoliv nejčastější dotazy na tomto veletrhu směřují na Špindlerův Mlýn, který sice leží v Královéhradeckém kraji, dokáže z toho Liberecký kraj těžit. Dlouhodobě totiž zastáváme strategii prezentace celých turistických regionů, takže nehledíme na hranice krajů a podáváme návštěvníkům informace komplexně,“ doplňuje náměstkyně Maierová. Z dalších atraktivit, o které je největší zájem, převažují hrady a zámky, pěší turistika a cykloturistika, město Liberec nebo Český ráj. Stranou však nezůstává ani sklářská výroba a možnost vyzkoušet si sklářské řemeslo na „vlastní kůži“.

Z březnových tuzemských veletrhů se Liberecký kraj prezentoval v Ostravě, v rámci veletrhu Dovolená a region, lázeňství. Tam návštěvníci tradičně hledají tipy na trávení letní i zimní dovolené, především v  Jizerských horách a Českém ráji.

Dalším březnovým veletrhem byl Infotour a cykloturistika v Hradci Králové. „S Královéhradeckým krajem máme uzavřené memorandum o spolupráci v cestovním ruchu, i proto se navzájem účastníme veletrhů v našich krajích,“ říká Hana Maierová a pokračuje: „Lidé se zajímají nejen o cykloturistické a turistické trasy, ale také o hrady, zámky a rozhledny v regionech Libereckého kraje. Pro místní návštěvníky tohoto veletrhu představuje Liberecký kraj především možnost jednodenních výletů, zatímco návštěvníci ze vzdálenějších krajů hledají výlety i s možností přenocování,“ uzavírá Hana Maierová

Další veletrh, kterého se Liberecký kraj nejen účastní, ale je také jeho spolupořadatelem, je Euroregiontour 2016. Uskuteční se ve dnech 18. 2. – 19. 2. 2016 v Eurocentru v Jablonci nad Nisou. Březnové prezentace uzavře veletrh se specializací na cykloturistiku – For Bikes v pražských Letňanech. 

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624