Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj pokračuje ve veřejných zakázkách v případě zajištění dopravní obslužnosti pro oblast JABLONECKO a TURNOVSKO-SEMILSKO

08. 08. 2018

Liberecký kraj zahájil v červnu 2018 dvě veřejné zakázky na zajištění služeb v autobusové dopravě pro období 2019–2029, a to pro oblast JABLONECKO a TURNOVSKO–SEMILSKO. Těsně před koncem lhůty pro podání nabídek obdržel Liberecký kraj námitky proti zadávacím podmínkám zakázky. Rada Libereckého kraje na svém zasedání dne 7. srpna rozhodla, že tyto námitky odmítne. Po projednání též vyloučila účastníka Okresní autobusová doprava Kolín, s.r.o., jelikož nesplnil zadávací podmínky.

Důvodem vyloučení Okresní autobusové dopravy Kolín, s.r.o. je překročení zadavatelem stanovené maximální ceny dopravního výkonu. Nabídky dopravci podávali elektronicky do 27. července 2018 do 10 hodin. Kraj krátce před termínem obdržel námitky proti zadávacím podmínkám. Stěžovatel, TD BUS a.s., v námitkách napadal zejména uveřejněné předběžné oznámení, lhůtu pro podání nabídek a termín plnění, který byl stanoven na základě rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

„Pokud by měla společnost TD BUS opravdu zájem o získání veřejné zakázky, určitě by podala žádost o vysvětlení zadávací dokumentace a vysvětlila důvody, jež jí brání v možnosti ucházet se o veřejnou zakázku. Tato společnost však namísto toho vyčkávala na konec lhůty pro podání nabídek a těsně před jejím uplynutím vznesla námitky. Myslím si, že námitky a způsob jejich doručení kraji jsou pouhou procesní šikanou,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Zadávací podmínky jsou v souladu se zákonem č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, a proto se Liberecký kraj rozhodl námitky odmítnout. „Společnosti TD BUS nebránilo nic v tom, aby podala nabídku. Námitky této společnosti považuji za neopodstatněné spekulace,“ uzavřel náměstek hejtmana pro resort dopravy a investic Marek Pieter.

Kraj bude v obou veřejných zakázkách na zajištění dopravní obslužnosti pro oblast JABLONECKO a TURNOVSKO–SEMILSKO pokračovat.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307