Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj pomáhá opravit památky. Podpořil i restaurování hlavního oltáře v kostele sv. Víta v Osečné

26. 02. 2019

Kraj přispívá na opravy památek ze svého dotačního fondu. Na letošek připravil na jejich obnovu minimální částku 10 milionů korun. Fond se daří oproti původnímu předpokladu úspěšně naplňovat, proto kraj může podpořit obnovy většího rozsahu. Více jak 200 tisíc korun například vložil v roce 2018 do opravy hlavního oltáře v kostele sv. Víta v Osečné.

„Považuji za povinnost Libereckého kraje přispívat na obnovy památek. Když pominu památkářské hledisko, které je nesporné, památky jsou často prvními dominantami, které vidí návštěvník, když k nám přijede. A na základě stavu, ve kterém se nacházejí, si dělá obrázek o kraji jako celku. Samozřejmě to není zdaleka jediný parametr, ale hraje svou významnou roli. A není to jen o návštěvnících. Pro místní v každém městě i v každé obci je důležitá historie místa a její odkaz,“ uvedla Květa Vinklátová, členka rady kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Liberecký kraj přispěl 208.500 korun na restaurování hlavního oltáře v kostele sv. Víta v Osečné. Oltář představuje velmi kvalitní uměleckořemeslnou práci z roku 1870. Vyrobili ho v řezbářské dílně Bušků ze Sychrova. Jeho stav byl velmi špatný, napadl ho dřevokazný hmyz a některé části byly polámané, nebo dokonce chyběly.

Restaurování zorganizovalo město Osečná v roce 2018. Vlastních prací na oltáři se v květnu 2018 ujal restaurátor Karel Švancar z Pěnčína. Oltář nechal částečně demontovat a odvezl ho do svého ateliéru. Všechny části nejprve očistil od hrubých nečistot, provedl sanaci, petrifikaci a truhlářské opravy. Poté překlížil konstrukční spoje, vyklížil praskliny a otvory po žárovkách.

Dále Švancar doplnil chybějících části, jako jsou tzv. dořezby, oprava polychromie, zlacení a stříbření či šelakové politury. Po dokončení všech prací oltář převezl zpět na místo, kde následovala kompletace a finální retuš. Náročné práce skončily v polovině září 2018.

Jsem moc rád, že se nám podařilo zrestaurovat dominantu interiéru našeho kostela – oltář sv. Víta. Chtěl bych poděkovat Libereckému kraji, že nám s tímto projektem finančně pomohl,“ dodal Jiří Hauzer, starosta Osečné.

V dalších letech plánuje město v kostele sv. Víta v restaurátorských pracích postupně pokračovat. Pro rok 2019 připravilo projekty na restaurování křtitelnice a dveří kostela. V roce 2020 má město v plánu opravit střechy lodě kostela, které jsou v neutěšeném stavu.

„V současné době proto intenzivně připravujeme projektovou dokumentaci a vyčíslujeme náklady. Předpokládáme, že tato akce bude pro město velmi finančně náročná, proto hodláme opět připravit projekt, a pokud to bude možné, požádáme o dotaci. Kostel sv. Víta je dominantou města a je pro naše občany velmi důležitý. Konají se zde bohoslužby a koncerty. Chceme, aby i nadále byl obrazem našeho městečka,“ doplnil starosta Hauzer.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307