Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj převzal ve Wisle vlajku zimní evropské olympiády mládeže 2011

Mgr. Langer Jiří

  • 23. 02. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7570|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Liberecký kraj převzal pořadatelskou vlajku 10. Zimního evropského olympijského festivalu mládeže (EYOWF) 2011. Symbolickou štafetu převzal hejtman Stanislav Eichler při závěrečném ceremoniálu ve Wisle, rodišti legendárního skokana Adama Malysze a jednom z pěti polských středisek festivalu 2009, který o víkendu skončil.

Vlajku Asociace evropských olympijských výborů (EOV), která je od 90. let minulého století organizátorem dorosteneckých olympiád mládeže, předal hejtmanovi osobně Guido de Bondt,

 

generální sekretář Belgického olympijského výboru a současně předseda komise EOV pro EYOWF. V krátkém vystoupení poté Stanislav Eichler pozdravil všechny účastníky závěrečného ceremoniálu a pozval je do Libereckého kraje, kde za dva roky bude tento sportovní festival pokračovat.

Šest dnů trvající soutěže 9. EYOWF 2009 v Polsku sledovala velice pečlivě delegace složená ze zástupců Libereckého kraje a členů organizačního výboru festivalu 2011.

„Přijeli jsme sem načerpat především maximum poznatků a zkušeností. S polskými kolegy jsme intenzivně jednali například o otázkách spojených se zajištěním bezpečnosti, dopravy, ubytování a náboru dobrovolníků. Organizace EYOWF 2009 byla navíc nesmírně komplikovaná vzhledem k nepříznivému počasí a neustálým přívalům sněhu. Některé soutěže musely být dokonce zrušeny,“ uvádí výkonná ředitelka organizačního výboru Kateřina Nyčová.

 

Důležitým posláním delegace však byla také prezentace libereckého regionu před účastníky festivalu z více než čtyřiceti evropských zemí. V kulturním středisku ve Szczyrku se například uskutečnil 17. února Český večer, jehož hosty se stali také předseda Asociace evropských olympijských výborů Patrick Hickey a Guido de Bondt.

„Podle mnoha pozitivních ohlasů se český večer velice líbil. Při jeho koncipování jsme se zaměřili zejména na představení Libereckého kraje. Součástí programu tak byla například bubenická show skupiny Aries, tvořené mladými bubeníky a hudebníky z Liberce, vystoupení taneční skupiny Ilma z Jablonce nad Nisou a také módní přehlídka agentury Rea Models z Liberce. Nechyběly ani ukázky tradiční české kuchyně. Pro zájemce jsme měli

připravené rovněž publikace o festivalu 2011, libereckém regionu i speciální číslo informačního zpravodaje o aktivitách našeho organizačního výboru. Mnozí s úsměvem přiznávali, že tak obsáhlé informace třeba od polských pořadatelů vůbec nezískali,“ doplňuje ředitel obecně prospěšné společnosti EYOWF 2011 Martin Ditrich.

Českou sportovní výpravu na EYOWF 2009 tvořili ze třetiny mladí reprezentanti z klubů a oddílů Libereckého kraje. V osmi z devíti disciplin, v nichž startovali, získali celkově Češi jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili. O největší úspěch výpravy se zasloužil v běhu na 10 kilometrů volnou technikou sedmnáctiletý lyžař Dukly Liberec Jakub Gräf. Bronz přidal v krasobruslení brněnský taneční pár Gabriela Kubová – Petr Seknička.

V pořadí 10. EYOWF v Libereckém kraji se uskuteční v termínu 12. – 19. února 2011 a zúčastní se ho téměř 1500 účastníků z více než čtyřiceti evropských zemí. K vytipovaným areálům pro osm druhů sportu – alpské lyžování, běh na lyžích, biatlon, krasobruslení, lední hokej, severská kombinace, skok na lyžích, snowboarding – patří areály v Liberci, Jablonci nad Nisou, Rejdicích, Bedřichově, Rokytnici nad Jizerou či Harrachově.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky