Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj připravuje vánoční akce

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 12. 2018 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Liberecký kraj tradičně zve na akce spojené s adventem. Jejich přehled můžete nalézt na portálu cestou necestou (https://1url.cz/8MooJ). Vychutnejte si vánoční čas při poslechu koncertů, ochutnejte cukrovinky a svařené víno na vánočních trzích a přitom si třeba i něco vlastnoručně vyrobte v rámci vánočních workshopů.

K adventnímu času patří betlémy. Zkuste se vydat na různé výstavy a akce spojené s jesličkami v celém Libereckém kraji. Ve Frýdlantu v Čechách můžete například obdivovat jesličky s 240 figurkami lidí a zvířat, z čehož je více než stovka pohyblivých. Celou kolekci betlémů nabízí návštěvníkům v Krkonošském muzeu v Jilemnici.

„Adventní čas by měl být časem klidu, setkávání s přáteli a rodinou a také časem, kdy se zahloubáme sami do sebe a trochu přemýšlíme o tom, co se nám za uplynulý rok podařilo a co bychom rádi dokázali v tom dalším. Místo toho často spěcháme za nákupem dárků, zásobujeme své kuchyně, jako by měl vypuknout hladomor, a o Štědrém večeru usedáme k prostřenému stolu unavení jako po maratonském běhu. Po celém kraji se nabízí tolik krásných adventních akcí a možná je to příležitost, jak zvolnit, vzít s sebou své blízké a užít si společný čas,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Pokud si chcete vychutnat adventní náladu v zasněžené krajině, můžete se vydat do Kryštofova Údolí, kde pod širým nebem stojí venkovní betlém Josefa Jíry. Skvost dlouhý 16 metrů najdete v centru obce, naproti hostinci „U Svatého Kryštofa“. Stojí tu však pouze od začátku adventu do Tří králů. Další betlémy můžete navštívit v Železném Brodu, Chrastavě nebo Českého Dubu. Přehled všech tipů na výlety spojené s betlémy najdete zde: https://1url.cz/iMogm.

Pořizujete adventní kalendáře dětem a přitom byste si také každé ráno rádi „vyloupli něco z kouzelných okýnek?“ Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje si pro vás na www.liberecky-kraj.cz  připravil online adventní kalendář. Místo čokolády ale v něm můžete soutěžit o 24 volných vstupenek na různé turistické cíle v kraji, např. plavbu po Máchově jezeře nebo výrobu vlastního papíru. Stačí jen správně odpovědět a pak čekat, zda se na vás usměje štěstí. „Myslím, že je náš adventní kalendář výbornou inspirací k výletům i v případě, že zrovna nic nevyhrajete,“ uzavřela Květa Vinklátová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky