Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj propaguje turistiku na internetu nově

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 05. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6478|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Největší slabinu internetu se pokouší kompenzovat Liberecký kraj vytvořením databáze turistických informací,  kterou by sdíleli informační centra, města a obce.

„Problémem internetu je v současnosti jeho roztříštěnost – fakt, že o téže věci referuje množství různých stránek, každá s jinou mírou aktuálnosti,“ říká náměstek hejtmana Antonín Schäfer. Proto se v zájmu lepší informovanosti o nabídce aktivit a služeb pro cestovní ruch rozhodlo oddělení cestovního ruchu upravit krajský portál cestovního ruchu tak, aby zde obsažená data byla přístupná

i dalším aktérům cestovního ruchu jako jsou informační centra a management jednotlivých turistických regionů. Ti by je pak mohli používat na svých webových stránkách prezentujících regiony, či jednotlivé obce. Stejně tak budou informační centra moci databázi využívat přímo při zodpovídání dotazů turistů, kteří navštívili informační centrum.

„Rádi bychom dosáhli toho, aby jednotlivá informační centra sbírala a aktualizovala informace o turisticky zajímavých službách, aktivitách a akcích v jejich oblasti do jedné databáze, protože do současnosti to každé z nich dělalo samo pro sebe, někdy třeba jen do tabulky, která ležela vytištěná na pultě informačního centra,“ vysvětluje náměstek a dodává:
„Hlavním efektem by mělo být to, že informační centra a správci jednotlivých turistických webů nebudou dělat dvojí práci a společně ušetříme i další náklady například na překlady informací do cizích jazyků za pořizování fotografií a podobně.“

Specifickou částí databáze, která asi najde nejširší uplatnění, je kalendář akcí.

Ten kromě běžných informací o akci jako je termín, popis akce a podobně umožňuje ke každé akci připojit i ucelenou informaci o dějišti konání či o pořadatelské organizaci.

V současnosti je na sdílenou databázi napojena prezentace www.liberecky-kraj.cz a dvojice regionálních stránek www.ceskolipsko.info a www.luzicke-hory.info. Další stránky by měly být napojeny ještě před zahájením turistické sezóny. Půjde o stránky sdružení Český ráj, které jsou na doméně www.cesky-raj.info . O využívání databáze již projevili zájem i další obce.

Informace se bude možné z databáze přebírat pomocí datových exportů, jejichž obsah je možno přizpůsobit potřebám a přáním každého partnera. K dispozici je již export nesoucí informace o subjektech, které poskytují slevy pro držitele turistické slevové karty BENEFIT Program, jejímž cílem je motivovat návštěvníky regionu využití maximálního počtu služeb. V současnosti se pracuje na přípravě obecně použitelného exportu z kalendáře akcí.

Podle náměstka je napojení regionálních partnerů na sdílenou databázi jen začátkem, na něž by měla navázat řada rozvojových projektů.

Jako nadstavbu databáze bychom chtěli  vytvořit specializovanou sekci určenou pro cestovní kanceláře a agentury, abychom jim v co nejkompletnější míře otevřeli informace o regionu a usnadnili jim práci ve chvíli, kdyby chtěli do našeho regionu přivést své klienty. Stejně tak věříme, že databázi postupně rozšíříme o informace o vhodnosti jednotlivých turistických cílů pro různé skupiny například pro rodiny s dětmi nebo pro osoby s tělesným handicapem.“

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky