Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj rozdá milion korun na přiblížení menšin většině

Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 22. 05. 2018 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Poprvé ve své osmnáctileté historii přispěje ze svého rozpočtu Liberecký kraj zvláštní dotací ve výši milion korun na zlepšení současné situace národnostních menšin, které na území kraje žijí. O peníze na podporu svých projektů mohou žádat organizace a spolky od 4. do 18. června. Dotační titul, nazvaný Podpora integrace národnostních menšin a cizinců, schválila tento měsíc Rada Libereckého kraje a budou jej mít na programu na konci května ještě také krajští zastupitelé.

O dotaci budou moci zájemci žádat prostřednictvím internetových stránek Libereckého kraje. Peníze by měly pomoci nejrůznějším volnočasovým aktivitám národnostních menšin, například činnosti dětských klubů nebo kampaním, zaměřeným proti xenofobii a rasové nesnášenlivosti. Dotace by měla pomoci zvrátit současný trend, kdy jsou národnostní menšiny vnímány jako jeden z nenaléhavějších problémů současné společnosti po roce 1989.

Tento dotační titul vzešel z návrhu Komise Rady LK pro národnostní menšiny, cizince a sociální začleňování. Peníze jsou určeny na aktivity v tomto kalendářním roce, na projekty, realizované v období od září do konce prosince.

„Problémy s národnostními menšinami od roku 1989 neustále rostou. Programů na jejich účinnější zapojování do většinové společnosti sice bylo za tu dobu v republice realizováno hodně, ale jejich praktický dopad není moc znát. To bychom rádi změnili,“ vysvětlil náměstek hejtmana Libereckého kraje Pavel Svoboda. „A přitom i mezi českými Romy najdeme řadu úspěšných lidí. Mluvíme o rovnosti, jenže kvůli tomu, že se lidé narodí s jinou barvou kůže, nestojí s těmi ostatními na stejné startovací čáře. Potřebují pomoci, potřebují podpořit už v dětském věku. Budeme se snažit získat dotaci na jejich integraci i v příštím roce,“ dodal.

Lidí, kteří se hlásí k jiné národnosti, žije v Libereckém kraji několik tisíc. Nejpočetnější skupinu tvoří Romové, Ukrajinci, Slováci a Vietnamci. Na Českolipsku žije nyní velmi početná skupina Mongolů, jejíž příchod souvisí s exportem chybějících pracovních sil ze zahraničí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky