Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj schválil dotace ve výši 15 milionů korun na projekty v oblasti životního prostředí

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 11. 08. 2022 10:57
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Kraj podpoří ze svého dotačního fondu desítky projektů, které pomohou zadržet vodu v krajině a zlepšit podmínky pro zemědělce, včelaře a zpracovatele regionálních potravin. O poskytnutí dotací rozhodla na svém červencovém jednání krajská rada a musí je projednat ještě krajští zastupitelé na svém srpnovém jednání. Připraveno je celkem 15 milionů korun.

Největší část peněz putuje na retenční opatření v krajině a zeleno-modrá opatření v sídlech. V Jizerských horách bude podpořena obnova Národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizery, které je významným přirozeným zdrojem vody a zároveň unikátním biotopem. V Srnčím dole v Jablonci nad Nisou vznikne soustava tůní a zasakovacích pásů, které pomohou napravit historicky nevhodné odvodnění zdejšího přírodního sportovního areálu a zvýší rekreační potenciál této příměstské lokality.

„Na opatření pro zadržení vody v krajině jde více než 12 milionů korun. Peníze dostanou nejen obce a místní environmentální neziskové organizace, ale i zemědělci, které je nejčastěji využijí na vytváření tůní, zakládání mezí, výsadbu remízků a další protierozní opatření. Mezi podpořenými jsou ale i projekty na zadržování vody v lesích,“ uvedl radní pro životní prostředí a zemědělství Václav Židek.

Další více než 3 miliony korun poputují z Dotačního fondu Libereckého kraje na podporu včelařství, lokální zemědělské produkce a života na venkově. Včelařské dotace jsou směřovány zejména ke zkvalitnění chovu včelstev, prevenci nemocí včel a zlepšení opylovací služby na kulturních i planě rostoucích rostlinách. V oblasti zemědělství byly podpořeny projekty, které kromě produkce potravin zajišťují i ekosystémové funkce, předcházejí erozi, zachovávají a obnovují zdravou půdu, podporují biodiverzitu a udržují krajinný ráz.

„Liberecký kraj je místem pramenících řek, krajinou s unikátními přírodními hodnotami a velmi čistým životním prostředím. O to vše je třeba společně pečovat, tak aby zdejší kraj byl nadále dobrým místem k životu. Proto je environmentální oblast jednou z priorit dotačního fondu,“ uzavřel radní Židek.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky