Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj se připravuje na chřipkovou epidemii i s VZP

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 01. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7361|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Obyvatelé Libereckého kraje jsou na nadcházející epidemii chřipky připraveni lépe, než v předešlých letech.  Značná část se včas očkovala. Lidé přitom využili nabídku Krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny pro Liberecký kraj, která zaměstnancům mnoha podniků, organizací a škol zajistila komplexní bezplatný servis. Byli mezi nimi i zaměstnanci Krajského úřadu LK, kteří byli očkování přímo v sídle KÚLK.

Závodní lékaři po dohodě s Krajskou pobočkou VZP nabídli zaměstnavatelům bezplatné očkování pracovníků proti chřipce.

„Stovkám našich pojištěnců jsme zajistili očkování na pracovišti. Početnější skupina řešila očkování individuálně a využila námi poskytované příspěvky na úhradu výdajů. Největší zájem o toto očkování měli naši pojištěnci v prosinci. Proti chřipce se v tomto měsíci očkovaly a využily podporu VZP tři tisíce lidí,“ říká Jiří Benedikt, ředitel Krajské pobočky VZP pro Liberecký kraj.

 Očkování patří mezi nejvyužívanější benefity.

„Na preventivní aktivity vynakládáme nemalé částky. V lednu z novoročního bonusu dáme pojištěncům VZP až šest tisíc korun na očkování. Například zaplatíme kombinace vakcín a aplikací proti hepatitidě, karcinomu děložního hrdla a klíšťové encefalitidě,“ upřesnil Jiří Benedikt.

Prevenci a očkování v předešlých letech nevěnovali obyvatelé země velkou pozornost. Chřipce ročně podlehne v Česku zhruba dva tisíce pět set lidí, většinou jde o seniory. Odborníci si léta stěžují, že česká populace se proti nákaze nechrání. Takzvaná proočkovanost dosahuje v zemi jen sedmi procent, přitom Světová zdravotnická organizace (WHO) chce, aby byla do roku 2010 očkována alespoň třetina populace. „Liberecký kraj se ještě před rokem nelišil od celostátního průměru, nyní je ale situace o poznání lepší. Všeobecná zdravotní pojišťovna byla v našem kraji iniciátorem velkých změn v myšlení a jednání lidí. Pokud k nám dorazí epidemie chřipky, pak si troufám říci, že velké části obyvatel Libereckého kraje se vyhne,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Jana Prattingerová.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky