Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj se stane centrálním zadavatelem na poskytovatele mobilních telekomunikačních služeb

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 06. 2018 00:00
  • Majetek a investice

Sdílet článek

Liberecký kraj jako centrální zadavatel vyhlašuje veřejnou zakázku na poskytovatele mobilních telekomunikačních služeb a pevných linek.  Jsou do ní kromě krajského úřadu a příspěvkových organizací zahrnuty i obce Libereckého kraje a jejich příspěvkové organizace.

„Liberecký kraj se v mnoha oblastech chová jako řádný hospodář nejen vůči svým organizacím, ale metodicky zajišťuje tyto činnosti i pro obce v kraji. Cílem této zadané veřejné zakázky je dosažení výhodnějších cenových podmínek a úspor v rámci telekomunikačních služeb napříč veřejnou správou v Libereckém kraji,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort dopravy a investic Marek Pieter.

Liberecký kraj bude vystupovat jako centrální zadavatel a následně ostatní organizace uzavřou smlouvy s vybraným dodavatelem. To umožní jednotlivým zadavatelům dosáhnout na výhodnější ceny mobilních telekomunikačních služeb, neboť požadovaný vyšší počet SIM karet v rámci zadávacího řízení může vést k větším úsporám. Chystané řešení je zaměřeno kromě mobilních služeb i na pevné linky, kde může dojít zejména v menších obcích a organizacích ke značným úsporám oproti současným nákladům. Hodnocení nabídek bude probíhat s využitím elektronické aukce. Zde se očekávají další úspory v rámci cen jednotlivých tarifů a služeb.

Snahou Libereckého kraje bude vyjednat co nejvýhodnější podmínky a co nejkvalitnější rozložení služeb. V současné době dochází na trhu telekomunikací k zásadním změnám, což vyústilo k výraznému nárůstu cen oproti smlouvám uzavřeným v uplynulém období. Aby byly nabízené podmínky pro všechny co nejvýhodnější, je velmi strategickým krokem společný postup více zadavatelů. Díky tomu navýšení objemu soutěžených služeb zvyšuje šanci dosáhnout nižších cen.

Vzhledem k výsledku předchozího zadávacího řízení a dosaženým cenám jednotlivých tarifů došlo ke značné úspoře nákladů, což je znázorněno v níže uvedené tabulce:

Rok

2014

2015

Úspora (%)

Období

01/2014 – 11/2014

01/2015 – 11/2015

Náklady (uhrazená cena)

bez DPH

614 763,81

278 267,15

-54,74%

Náklady na SIM kartu

bez DPH

1 880,01

875,05

-53,45%

Poznámka: Rok 2014 je období před uzavřením smlouvy. Od roku 2015 je smlouva platná do současnosti.

Zadavatel odhaduje minimální odebrané množství 4000 SIM karet, předpokládá však celkově odebrat asi 5–6 tisíc SIM karet (dle potřeb přistupujících organizací) s tím, že největší (odhadovaný) počet SIM karet je zastoupen v tarifu „neomezené volání + 10GB dat“ a „tarifu bez volných minut a SMS, platba za 1 minutu hovoru (1s+1s)“, a to v každém z těchto tarifů cca 2500 SIM karet.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky