Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj šetří obcím a městům peníze i čas

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 03. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7691|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Vstupní vzdělávání úředníků územních samosprávných celků pořádá každého čtvrt roku Liberecký kraj pro své nové úředníky a úředníky obecních a městských úřadů sídlících v Libereckém kraji od roku 2003. Tehdy se stal Krajský úřad LK Ministerstvem vnitra akreditovanou vzdělávací institucí. Celkem se od roku 2003 do konce roku 2008 uskutečnilo 23 pětidenní kurzů a zúčastnilo se jich 945 úředníků. Vloni absolvovalo vstupní vzdělávání 134 lidí.

„Ne všechny kraje k plnění této povinnosti takto přistupují a úředníci například musejí na přednášky jezdit do různých měst v republice, nejvíce do Benešova. Je to časově náročné a zároveň dražší,“ uvedl vedoucí správního odboru KÚLK Jiří Němec.

Absolvovat cyklus přednášek je podle  zákona  o úřednících územních samosprávných celků povinností každého úředníka, který jej  má ukončit nejdéle do 3 měsíců od dne vzniku pracovního poměru.

A jaké jsou „předměty“ vstupního vzdělávání? Tedy úředníci se školí - Ústava ČR, Listina základních práv a svobod, Veřejná správa v ČR,  Základy správního práva, Pracovně právní minimum, Evropská unie, Veřejná ekonomika a finance, Bezpečnost a ochrana zdraví při práci, Požární ochrana, Právo a Postavení, působnost, organizace a řízení ÚSC, Informatika, Interní audit ve veřejné správě  a Ekologizace.

„Proto je pětidenní  vstupní vzdělávání pořádáno krajským úřadem každého čtvrt roku, tedy v březnu, červnu, září a prosinci. Po absolvování všech přednášek úředníci obdrží osvědčení o absolvování,“ uvedl vedoucí správního odboru KÚLK Jiří Němec.

Vstupní vzdělávání je zpoplatněno pro obce jen symbolickou částkou 100 Kč za vzdělávací den, celková částka na jednoho úředníka za celé vzdělávání je tedy 500 Kč.

„Navíc pořádáme pro obce LK  další školení a  semináře, například dvoudenní na téma zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, opět s akreditací MV  a zcela bezplatně,“ uzavřel Jiří Němec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky