Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj si připomněl oběti povodně v roce 2010 zapálením pěti svící

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 08. 2012 15:32

Sdílet článek

 

Liberecký kraj uspořádal dnes, v úterý 7. 8., v pravé poledne v sídle Libereckého kraje v Liberci komorní pietní setkání u příležitosti tragického výročí povodní v LK v roce 2010.

Za účastí krajských radních náměstka hejtmana LK Radka Cikla, radních Jaroslav Podzimka a Pavla Petráčka (všichni ČSSD), ředitele KÚ LK René Havlíka, členů Krizového štábu LK v čele s pověřeným vedoucím Odboru kancelář hejtmana Rudolfem Broulíkem, ředitelů složek Integrovaného záchranného systému Libereckého kraje plk. Romana Hlinovského (HZS LK), Stanislava Mackovíka (ZZS LK) a plk. Josefa Kulovaného (KVV Liberec), vedoucích odborů KÚ LK a zaměstnanců úřadu přednesla náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová (SOS) krátký proslov:

Dnes uplynuly dva roky, kdy řeky a potoky v Libereckém kraji způsobily v srpnu roku 2010 katastrofu.

Tisíciletá voda, která brala vše, co jí stálo v cestě, přinesla tragické události do 81 obcí a měst našeho kraje, zasáhla celkem 1 872 domácností a způsobila škody za více než 8 miliard korun. Živelní pohroma si vyžádala i oběť nejcennější, neboť v průběhu rozsáhlých povodní přišlo o život pět lidí.

Ne náhodou jsme se sešli zde, v sídle Libereckého kraje, u fotografické výstavy autora Františka Mrvy příznačně nazvané „Proměny Smědé aneb nejen o povodních“, která ukazuje jak krásy této řeky a jejího okolí, tak i její sílu a záludnost.

Při tomto komorním pietním aktu chceme vzpomenout oběti povodní a uctít jejich památku. Je ale na místě také připomenout obětavost stovek záchranářů a dobrovolníků, kteří desítky dní a nocí pomáhali obyvatelům postižených oblastí. Konstatuji, že členové všech složek Integrovaného záchranného systému Libereckého kraje – policisté, vojáci, hasiči či zdravotníci skvěle a s plným nasazením plnili své úkoly a přispěli tak k záchraně majetku i mnoha lidských životů. Za to všem patří i po dvou letech velký dík.

Připomenu ještě solidaritu občanů, obcí a měst, firem a institucí z celé České republiky, ale i našich zahraničních partnerů, kterým se podařilo nashromáždit prostřednictvím povodňové sbírky téměř 4 miliony korun. Tyto prostředky byly rozděleny mezi nejvíce postižené obce a města. Všichni dárci si jistě zaslouží naši vděčnost.“

Radní a ředitel KÚ LK poté zapálili na počest obětí pět svící a všichni zúčastnění společně uctili památku obětí srpnových povodní roku 2010 minutou ticha.

„Zvu občany Libereckého kraje k návštěvě této zajímavé výstavy o řece Smědé, kterou připravila ČSOP Jizerka, zve Lidie Vajnerová s tím, že potrvá do 31. srpna.

 

Na kraji lze shlédnout fotografickou výstavu nazvanou Proměny Smědé (aneb Nejen o povodních)

Ve vestibulu budovy Krajského úřadu LK (U Jezu) v Liberci je do 31. srpna k vidění fotografická výstava nazvaná Proměny Smědé (aneb Nejen o povodních), kterou pod záštitou náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerové (SOS) připravila ČSOP Jizerka.

 Autorem většiny ze čtyřicítky vystavených fotografií je František Mrva.

„Alespoň takto skromně chceme lidem připomenout dvouleté výročí bleskových povodní v roce 2010. Zajímavé na výstavě je hlavně to, že autoři představují nejen následky tragické povodně, ale také krásy řeky a jejího okolí,“ uvedla náměstkyně hejtmana.

Nápad věnovat výstavu povodním na Smědavě v roce 2010 padl na schůzi ČSOP Jizerka v roce 2011. Nakonec se první vernisáž výstavy uskutečnila až v roce 2012.

„Začal jsem hned shánět fotografie, není totiž v silách jednoho člověka být všude. Žel většina oslovených se ani nenamáhala odpovědět. Začalo mě být jasné, že nejde postihnout vyčerpávajícím způsobem tehdejší události na celém toku Smědé. Rozhodl jsem se tedy ukázat Smědou jako řeku krásnou i ničivou, v různých podobách,“ uvedl František Mrva.

Většinou sice musel použít vlastní snímky, ale nakonec se přece jen ozvali známí a přátelé, a také dva starostové (Vladimíra Erbanová z Višňové a Jiří Horák z Hejnic), a tak výstava mapující řeku přece jen vznikla.

„Nakonec shromážděných materiálů bylo dost a dost, že by se dala udělat samostatná výstava téměř o každém městě nebo vesnici na Smědé. Doufám však, že se bude líbit i tento výběr,“ doplnil autor výstavy.

Otevřeno je denně od 8 do 17 hodin. Vstup na výstavu je zdarma!

P. S.: Návštěvníci mají navíc jako prémii možnost vystoupat či výtahem vyjet do 17. patra budovy Krajského úřadu LK a ze zasklené terasy si prohlédnout okolí Liberce z nejvyšší budovy (78 metrů) města.

Podrobnější informace na www.kraj-lbc.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky