Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj si v lednu připomene osudy výsadkářů ze skupiny Antimony

23. 11. 2022

ŽIVÉ NÁS NEDOSTANETE! Píše se 16. leden 1943 a těmito slovy se v prostoru plovárny v Rovensku pod Troskami rozloučili se životem nadporučík František Závorka a svobodník Lubomír Jasínek z paradesantní skupiny Antimony. Než aby padli do rukou gestapa, raději zvolili smrt pozřením kyanidu. Liberecký kraj ve spolupráci s městem Rovensko pod Troskami, Československou obcí legionářskou a Rotou Nazdar chystá na 14. ledna 2023 pietní akt s doprovodným programem, na kterém výsadkářům veřejnost i význační hosté vzdají hold.

Zájemci se budou mít na co těšit – ať už se jedná o přelet Saab JAS-39 Gripen, přítomnost historika Eduarda Stehlíka, panelovou výstavu, kterou připravuje Československá obec legionářská, nebo expozici dobového operačního materiálu od Roty Nazdar. Přislíbena je také účast ministra vnitra Víta Rakušana nebo přidělence obrany britského velvyslanectví v Praze Jonathana Kitsona. 

Přesný program v příloze. Pro zájemce bude též v obci Veselá připravena od 10 do 13 hodin prohlídka bývalé školy, kde se ukrýval významný odbojář Vladimír Krajina. 

O činnosti a osudu výsadkové skupiny Antimony více například ve videu historika Jiřího Padevěta pod tímto odkazem: 

https://www.stream.cz/krvava-leta/kruty-osud-vysadkaru-operace-antimony-nez-by-dopustili-vyhlazeni-rovenska-pod-troskami-radeji-spachali-sebevrazdu-63921147  

NIKDY NEZAPOMENEME!

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419