V pátek 31. října bude kvůli plánované odstávce informačního systému přepážka CzechPoint mimo provoz. Nebude možné ani ověřování podpisů a pravosti listin. Děkujeme za pochopení.
Liberecký kraj soutěžil o Regionální potravinu
-  07. 06. 2019 00:00
- Životní prostředí
Výrobky přihlášené do soutěže Regionální potravina 2019 za Liberecký kraj posuzovala hodnotitelská komise, která navrhla vítěze v devíti kategoriích. O prestižní značku, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, se soutěží už podesáté. Letos se zde ucházelo celkem 103 produktů od 34 výrobců. Největší zájem byl o kategorii sýrů včetně tvarohu.
Soutěž Regionální potravina si za 10 let své existence vybudovala renomé a popularitu. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.
"Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality," uvedla tisková mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková.
Komisi, jež produkty hodnotila, tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2019 těmto výrobkům:
| 
 | Kategorie: | Výrobek a výrobce: | 
| 1. | Masné výrobky tepelně opracované | Klobása s medvědím česnekem PROMINENT CZ s.r.o. | 
| 2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Vepřové maso na kmínu Podkrkonošská uzenina s.r.o. | 
| 3. | Sýry včetně tvarohu | Tvaroh česnek pažitka Jiří Vrkoslav | 
| 4. | Mléčné výrobky ostatní | Jeřmanický jogurt bílý Zemědělská farma K.E.K., s.r.o. | 
| 5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Mini svatební koláček makový Drahomíra Macková | 
| 6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | GRILIÁŠ Radka Mayerová | 
| 7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Lažanský Rubín Jablečný mošt s dužninou BIO MOŠTOVNA LAŽANY, výroba nápojů, spol. s.r.o. | 
| 8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | SAMIR kysané zelí červené ve slaném nálevu SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o. | 
| 9. | Ostatní | Ovocný sorbet LEDA – Jahoda David Stárek | 
Další aktuality
Krajští radní opět jednali se svými protějšky ze statutárního města Liberec
- 01. 10. 2025
- Doprava
- Kultura
- Majetek a investice
- Rozvoj
- Sociální
- Školství
- Zdravotnictví
- Životní prostředí
 
  
  
 