Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj spolupořádal v Bruselu evropskou konferenci o přeshraniční spolupráci

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 04. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7793|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Konference „Perspektivy přeshraniční spolupráce v Evropě“ se konala v úterý 31. 3. 2009 ve Výboru regionů a byla součástí Dnů českých regionů v Bruselu.

Dny českých regionů v Bruselu (tzv. CzechReg Days) jsou prezentací českých krajů během českého předsednictví v Radě EU. Jedná se o doposud největší společnou prezentaci krajů v „hlavním městě EU“ v historii. Kraje ve spolupráci s Výborem regionů pořádají v Bruselu 5 tematicky zaměřených konferencí doplněných bohatým kulturním programem.

„Při výběru témat, kterých jsme se chtěli dotknout, nemohlo chybět téma přeshraniční spolupráce. V průběhu českého předsednictví si Evropa připomíná dvacáté výročí pádu „železné opony“ a také páté výročí rozšíření Evropské unie o země střední a východní Evropy. Překonávání rozdělujícího vlivu hranic proto považujeme za velmi důležité. I když se za těch 20 let v příhraničních regionech mnohé změnilo, důsledky mnohdy umělého a násilného rozdělení jsou pociťovány ještě dnes a rozhodně nejsou zcela překonány,“  řekl ke konferenci hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler, který konferenci zahájil společně s velvyslankyní ČR při EU M.

Vicenovou a s prvním vicepresidentem Výboru regionů M. Delebarrem. Ten pogratuloval českým krajů za jejich aktivitu a označil ji ze něco v Bruselu dosud nevídaného.

Celodenní konference měla dvě zasedání. Dopolední zasedání konference se zaměřilo na roli podpory přeshraniční spolupráce v rámci politiky soudržnosti. Odpolední zasedání zase na využití Evropského seskupení pro územní spolupráci (ESÚS) právě v přeshraniční spolupráci. „Cílem dopoledního zasedání bylo ukázat, že přeshraniční spolupráce funguje, přináší konkrétní výsledky a přispívá k rozvoji hraničních regionů, ale rovněž že v těchto regionech stále ještě existují bariéry bránící jejich dalšími rozvoji. K jejich odstranění je zapotřebí posílit podporu přeshraniční spolupráce v budoucí podobě politiky soudržnosti EU,“ uvedl Pavel Branda, vedoucí Zastoupení Libereckého kraje v Bruselu, které je garantem konference.

Zástupci Evropského parlamentu, Evropské komise i Výboru regionů se shodli na tom, že přeshraniční spolupráce má jasnou evropskou přidanou hodnotu a že je zapotřebí zvýšení její podpory v politice soudržnosti po roce 2013. Od zástupců Asociace evropských hraničních regionů zazněl požadavek na kvalitu programů. Rovněž uvedly, že menší programy přinášejí konkrétnější a kvalitnější projekty. Tyto teze pak potvrdily prezentace konkrétních příkladů spolupráce z Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa.

 

„Odpolední zasedání bylo organizováno ve spolupráci s Expertní skupinou k ESÚS Výboru regionů a bylo zaměřeno jak na využití tohoto právního nástroje v řízení programů přeshraniční spolupráce a na prezentaci prvních evropských zkušeností.“ – doplnil Pavel Branda, jenž konferenci moderoval.

Konference se setkala s velkým zájem. Zúčastnilo se jí téměř 200 účastníků nejen z evropských institucí a regionálních zastoupení v Bruselu, ale i přímo z ministerstev, regionálních i místních úřadů z celkem 12 evropských zemí. Delegaci z Libereckého kraje vedle hejtmana  tvořili náměstek hejtmana Vít Příkaský a radní Zdeněk Bursa. Ti se účastnili i další„ konference s názvem „Regiony znalostí a Lisabonská strategie“. Ta byla zaměřena na prezentaci výzkumných a inovačních aktivit v českých krajích.

 

Jako doprovodnou akci konference pak uspořádal Liberecký kraj ve spolupráci s partnerskými regiony Saska a Dolního Slezska 31. března večer od 19.30 hod. v Královské konzervatoři v Bruselu koncert symfonického orchestru mládeže EUROPERA. Orchestr je složen z nejlepších žáků uměleckých škol ze všech tří zemí Euroregionu Nisa a jedná se tak o výjimečný a skvělý konkrétní příklad přeshraniční spolupráce. Koncert zahájil hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler společně se saským státním sekretářem Reimannem a dolnoslezským vicemaršálkem Romanem. Devadesátičlenný orchestr

dirigoval Miloš Krejčí. Koncert měl nevídaný úspěch. Navštívilo jej kolem 600 hostů a téměř všichni obdivovali spolupráci a um mladých hudebníků. Jednalo se o největší bruselskou kulturní regionální akci během českého předsednictví.

„Orchestr funguje již od roku 1992 a jeho vystoupení jsou nejen velkým uměleckých zážitkem, ale diváci mohou rovněž pocítit ducha nadšení, přátelství a spolupráce, který z těchto mladých hudebníků vyzařuje. Je symbolické, že právě tento orchestr reprezentoval naše regiony v Bruselu v letošním roce, kdy si připomínáme 20 let od pádu

železné opony a 5 let od rozšíření EU na východ. To vše během českého předsednictví EU jeho mottem je „Evropa bez bariér“. Spolupráce těchto mladých lidí toto motto naplňuje konkrétním významem“, doplnil vedoucí Zastoupení Libereckého kraje v Bruselu Pavel Branda.

Více se o celém konceptu „Dnů českých regionů v Bruselu“ a dalších akcích připravovaných českými regiony dozvíte na webových stránkách www.czechreg.eu.

Více informací o orchestru vč. fotografií: www.europera.org

Liberecký kraj: www.kraj-lbc.cz

Zastoupení Libereckého kraje v Bruselu: www.liberec-region.cz

 












Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky