Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj už má svůj znak a prapor

  • 23. 05. 2001 01:00

Sdílet článek

[id:19|autor:|email:|telefon:|mobil:|aktualizace:]

Na svém včerejším zasedání schválilo Zastupitelstvo Libereckého kraje podobu znaku a praporu kraje. Po neúspěšném pokusu, kdy byly na druhém zasedání předloženy zastupitelům tři varianty znaku a praporu, z nichž ani jedna kresba nezískala dostatečný počet hlasů, se včera zastupitelé shodli a schválili variantu znaku a praporu, který jim doporučila rada kraje. O znaku a praporu kraje se hlasovalo odděleně. Pro budoucí podobu znaku kraje bylo celkem 29 zastupitelů, proti 10 a 4 se zdrželi. Pro budoucí podobu praporu kraje zvedlo ruku 27 zastupitelů, 13 bylo proti a 3 se zdrželi hlasování. Znak kraje, který ještě čeká schvalovací proces ze strany podvýboru pro heraldiku Poslanecké sněmovny PČR, má podobu francouzského štítu. V prvním a čtvrtém poli se nacházejí lvi, jako symboly státní a zemské, ve druhém poli pak představuje klíčový derivát sídelního města kraje redernovské kolo a ve třetím poli je vydutý hrot, symbolizující Ještěd. Právě obsazení třetího pole bylo nejproblematičtější. "Na minulém zasedání zastupitelstva jsme se neúspěšně pokoušeli zlomit některé požadavky zastupitelů, které nekorespondovaly s heraldickými pravidly. Ta jsou velmi komplikovaná a přísná. Podle výsledku včerejšího hlasování musím konstatovat, že zastupitelé pochopili naši vůli po co nejlepším ztvárnění znaku kraje, které by ale respektovalo pravidla heraldiků. Několik dnů před zastupitelstvem jsem požádal heraldiky z Okresních archivů a Státních archivů Libereckého kraje o posudek na znak a prapor, které jsme vybrali na minulém zasedání rady kraje. Podle jejich vyjádření vydutý hrot může symbolizovat nejen vysílač, ale i samotnou horu," vysvětlil radní Ing. Jaroslav Zámečník CSc., pověřený vedením resortu kultury, sportu a tělovýchovy, cestovního ruchu. Podle slov Mgr. Jana Tejkala, odborného poradce kraje, nelze znak kraje pojmout jako moderní symbol, jakými jsou například loga firem.
Prapor kraje bude složen z podkladů tří pruhů (odshora bílého, úzkého modrého, červeného), na nichž leží uprostřed znak kraje.


Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky