Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj uzavřel memorandum se společností SeneCura o vybudování zařízení sociálních služeb v Jablonném v Podještědí

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 09. 2020 16:36

Sdílet článek

 

Velkou rekonstrukcí má projít areál bývalé Léčebny dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí. Liberecký kraj, jenž je jeho vlastníkem, dnes podepsal memorandum se společností SeneCura, na jehož základě by zde mělo vzniknout nové zařízení sociální péče.

„Dohoda se společností SeneCura je dalším krokem k navýšení počtu lůžek v pobytových zařízeních sociálních služeb v Liberecké kraji. Jsem rád, že tento významný investor, který provozuje domovy důchodců nebo domovy se zvláštním režimem již v několika krajích, hodlá spolupracovat i s Libereckým krajem a pro svůj záměr se rozhodl využít prostor bývalé léčebny dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí,“ uvedl hejtman Martin Půta.

V nově vybudovaném areálu by měl vzniknout domov se zvláštním režimem, jehož kapacita bude čtyřicet lůžek pro duševně nemocné od 30 let, dále domov pro seniory s dvaceti lůžky pro duševně nemocné nad 60 let a také dále 10 lůžek domova pro osoby se zdravotním postižením a 10 lůžek pro odlehčovací službu.

„Cílem Libereckého kraje je zajistit dostatečný počet lůžek v domovech sociální péče. Spolupráce se společností SeneCura by tento trend mohla naplnit. Pokud bude projekt úspěšný, vzniknou v regionu i nová pracovní místa,“ zmínil Pavel Svoboda, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

„Hodláme tu vybudovat moderní, plně bezbariérové zařízení, odpovídající současným požadavkům na komfort a bezpečí klientů. Náklady se budou pohybovat okolo šesti milionů eur, hotovo by mělo být v roce 2023. Práci tu najde 45 až 50 lidí,“ sdělil jednatel společnosti SineCura Anton Keller.

Liberecký kraj dlouhodobě počty lůžek v sociálních zařízeních navyšuje. V domovech se zvláštním režimem v základní síni Libereckého kraje jich v období 2016–2021 přibylo 188, v domovech pro osoby se zdravotním postižením 24 a v chráněném bydlení 23.

Podle náměstka Svobody bude navyšování počtu lůžek pokračovat. „Liberecký kraj uchystal například projekt na rozšíření kapacity v Domově důchodců Velké Hamry, kde by mělo do dvou let vzniknout dalších 45 nových míst. Podařilo se nám také zlepšit zázemí v domovech pro zdravotně postižené a navýšit v nich kapacitu; zejména na Českolipsku.“

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky