Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj vyhlásí dotační programy v oblasti životního prostředí, podpoří včelařství a předcházení vzniku odpadů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 03. 2018 00:00
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Vyhlášení dvou dotačních programů v oblasti životního prostředí odsouhlasila na svém pravidelném zasedání dne 6. března Rada Libereckého kraje. Na podporu včelařství je vyčleněna částka 1.513.000 Kč. Ve druhém programu se Liberecký kraj snaží předejít vzniku odpadů. Investuje částku 1.424.000 Kč nejen na předcházení jejich vzniku, ale i na opětovné použití a podporu sběru a využití bioodpadu.

„Program, který podpoří včelaře, je vyhlašován již od roku 2009. Byl postupně upravován tak, aby maximálně vyhovoval žadatelům a zároveň naplňoval účel programu – zvyšování zavčelení Libereckého kraje. Minulé kolo proběhlo bez jakýchkoliv problémů. Z toho důvodu jsou po konzultaci s vedením Českého svazu včelařů v Libereckém kraji podmínky z roku 2017 zachovány,uvedl Jiří Löffelmann, radní pro rezort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Cílem druhého vyhlášeného programu je snížit množství vznikajícího odpadu. „Ukládání odpadů na skládky či jejich spalování je nákladné a neekologické. Vyhlášený program se snaží podpořit také jejich opětovné využívání,“ vysvětlil Löffelmann. Nově je zařazena možnost čerpat v rámci dotace finance na nákup elektrických kompostérů na likvidaci gastroodpadů (např. ve školních jídelnách), dále na štěpkovače a drtiče dřeva a také na opravárenskou činnost.

Oprávněnými žadateli byly dříve v tomto programu pouze obce, jejich příspěvkové organizace, svazky obcí. Nyní může vzhledem k zařazení opravárenské činnosti o dotaci požádat i fyzická osoba oprávněná k podnikání či jiná právnická osoba. V tomto programu je tak možné nově žádat o dotaci na vybavení nutné k opravám i na režijní náklady opravárenských provozoven (nikoliv však na opravy silničních motorových vozidel). Minimální výše dotace byla v tomto programu snížena na 20.000 Kč.

Žádosti o poskytnutí dotace z programu na podporu včelařství bude možné podávat v období od 30. 4. do 25. 5. 2018. Žádosti o finanční příspěvek z dotačního fondu na podporu předcházení vzniku odpadů pak v období od 30. 4. do 23. 5. 2018.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky