Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj vyhlašuje soutěž Výrobek roku. Zájemci se mohou hlásit do konce května

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 05. 2023 10:52
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Desítky lahůdek a laskomin rozličných chutí a vůní s jasným regionálním původem. I to přináší soutěž Výrobek roku Libereckého kraje. Nyní startuje její 19. ročník. Vyplněnou přihlášku je možné předat Agrárnímu poradenskému a informačnímu centru Libereckého kraje (www.apic.cz) do 31. května 2023.

„Soutěž vnímám jako významnou podporu lokálním potravinářům a zemědělcům. Nejde jen o těch několik oceněných, jde o zviditelnění celého tématu lokální produkce, lokální spotřeby, krátkého dodavatelského řetězce, ale také o propagaci všech lokálních producentů a jejich ekonomický význam pro celý Liberecký kraj,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Do soutěže se může přihlásit fyzická osoba oprávněná k podnikání nebo právnická osoba se sídlem podnikání na území Libereckého kraje. V případě sídla mimo něj musí produkt alespoň ve výrobně v Libereckém kraji vzniknout.

Výrobce může přihlásit maximálně deset potravin. Nelze však přihlásit výrobek, který již v minulosti ocenění získal. Neplatí se žádný registrační poplatek. Ocenění Výrobek roku Libereckého kraje platí pro produkt po celou dobu jeho výroby, tedy i v dalších letech (za předpokladu dodržení stejného složení a postupu produkce).

Hodnocení přihlášených výrobků se uskuteční 22. června 2023 v sídle Agrárního poradenského a informačního centra Libereckého kraje, které soutěž pro Liberecký kraj organizuje. ​Slavnostní předání ocenění Výrobek roku se koná tradičně na Krajských dožínkách, a to 9. září 2023 v Brništi.

„Největší novinkou letošního ročníku budou ochutnávky oceněných výrobků, kterých uspořádáme 10 po celém Libereckém kraji. Na první se můžete těšit 20. května v rámci Krajského dne včely v Oldřichově v Hájích, na další pak 23. června v rámci akce Léto na vyhlídce na střeše krajského úřadu,“ dodal Václav Židek.

Další informace, přihlášky do soutěže a termíny plánovaných ochutnávek oceněných výrobků budou zveřejňovány na www.vyrobek-roku-lk.cz.

V loňském roce první místo získal zrající ovčí sýr nakládaný v oleji od Michala Sabáčka z Volfartic na Českolipsku. Pomyslné stříbro si odnesla Vratislavická kyselka citron. Třetím místem se mohla pyšnit škvarková pomazánka od mimoňské firmy Váša.

Výrobek roku

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky