Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj vzdělává v oblasti psychohygieny žáků středních škol

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 20. 03. 2023 13:41
  • Školství
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

V prostorách Krajského úřadu Libereckého kraje se 7. února 2023 uskutečnil celodenní seminář pro výchovné poradce středních škol a školní psychology pod názvem Redukce psychosomatických obtíží u žáků středních škol.

„Jsem velmi rád, že se v současné době věnuje větší pozornost psychickému zdraví mladých lidí. Často se mezi nimi vyskytují příznaky úzkostí a depresí, což může končit velmi špatně. Studium jako takové na žáky vyvíjí tlak, což zkomplikovala ještě kovidová pandemie a s tím spojená distanční výuka. Doufám, že i tímto seminářem přispějeme k edukaci pedagogů v této problematice a tím pomůžeme žákům středních škol v oblasti psychického zdraví,“ uvedl radní pro resort zdravotnictví Vladimír Richter.  

Seminář zaměřený na psychohygienu u žáků středních škol organizoval odbor zdravotnictví ve spolupráci s odborem školství, mládeže, tělovýchovy a sportu jako projekt v rámci Zdravotní politiky Libereckého kraje – programu dlouhodobého zlepšování zdravotního stavu obyvatel kraje. Jednou z oblastí, na kterou cílí Zdravotní politika Libereckého kraje, a která je podobnými projekty podporována, je Podpora zdraví během celého života – Zdravý start do života, zdraví mladých. Odborným garantem tohoto cíle je praktická lékařka pro děti a dorost Pavla Hromádková. Seminář reagoval na narůstající problematiku psychosomatických potíží žáků základních a středních škol jako následek, mimo jiné, distanční výuky v době covidových restrikcí.

Tato problematika byla vyhodnocena jako alarmující a hodná zřetele za strany Libereckého kraje. Proto se rozhodl spolupracovat s psycholožkou Markétou Švamberk Šauerovou, která má bohaté zkušenosti a profesně se věnuje pedagogicko-psychologické diagnostice, poradenství, koučinku a využití prožitku v edukačních a terapeutických postupech.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky