Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj zavírat uprchlické centrum nebude

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 06. 2022 16:42

Sdílet článek

I přesto, že uprchlická krize oproti začátku války na Ukrajině zeslábla a některá centra pro uprchlíky v České republice omezují svůj provoz nebo zcela zavírají, Liberecký kraj k takovému kroku nepřistoupí.

„Od začátku války na Ukrajině jsme v našem uprchlickém centru přijali na 13.000 uprchlíků. V současné době je vytíženost kolem 20 %. I přesto, že osob, které přicházejí do centra, ubývá, nehodláme ho nyní zavírat. I když jich je už méně než předtím, považuji za lidské a správné jim i nadále pomáhat v jejich nelehkých začátcích v cizí zemi. Navíc provozovat Krajské asistenční centrum pomoci je naší povinností, jelikož ještě stále trvá vládní nařízení související s nouzovým stavem,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Od začátku uprchlické krize přijalo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině přes 13.000 osob. Jeho maximální kapacita za 24 hodin je 350 přijatých uprchlíků. Současnou hlavní činností personálu je řešit ubytování u lidí, kteří potřebují péči do doby, než jim bude vyplacena humanitární dávka. „Samozřejmě ještě řeší pracovníci centra přeubytování osob. Jsem moc rád, že se vše daří bez větších komplikací. Chtěl bych za to moc poděkovat především hasičům, cizinecké policii a všem, kteří se na tom podílejí,“ uzavřel hejtman Půta.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky