Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký soud hledá přísedící. Přihlásíte se i vy?

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 01. 2023 16:16

Sdílet článek

Nedostatkem přísedících trpí krajské soudy. Výjimkou není ani liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem. Hledají se proto noví přísedící. Podmínkou je, aby byli přihlášeni  k trvalému pobytu v okrese Česká Lípa, Liberec nebo Jablonec nad Nisou nebo tam pracovali. Zájemci se mohou přihlásit na Krajském úřadu Libereckého kraje u JUDr. Jiřího Němce. E-mail je jiri.nemec@kraj-lbc.cz, telefon 485 226 463.

Přísedící, nebo též votanti podle toho, že disponují hlasovacím právem, jsou vedle jeho předsedy členy soudního senátu. Tím se odlišují od členů soudních porot. Může jít o odborně vzdělané soudce, v České republice se ale jako přísedící označují laici, kteří se tak podílí na rozhodovací činnosti soudů.

Na rozdíl od jmenovaných soudců jsou přísedící do svých funkcí voleni, a to na období 4 let. Zvolen může být každý státní občan České republiky, který je svéprávný a bezúhonný, jestliže jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat, dosáhl věku nejméně 30 let a souhlasí s přidělením do funkce přísedícího konkrétního soudu. Není tedy potřeba magisterské vzdělání v oblasti práva a složení justiční zkoušky, což jsou další podmínky pro jmenování soudcem.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky