Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberečtí chemici oslavili 35. výročí vzniku brigády

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 09. 2012 14:22

Sdílet článek

 

Slavnostním shromážděním na náměstí Dr. Edvarda Beneše si připomněli vojáci 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany Liberec 35. výročí vzniku brigády chemické ochrany a 60. výročí působení chemického vojska v Liberci. Kancelář hejtmana LK Stanislava Eichlera (ČSSD) zastupoval na slavnostním nástupu vedoucí kanceláře Rudolf Broulík.

„Je mi líto, že jsem se nemohl z pracovních důvodů slavnostního shromáždění zúčastnit. Nedávno jsem se ale zúčastnil rovněž slavnostního nástupu u příležitosti předání funkce velitele 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci. Rád nyní u příležitosti jubilea 35. výročí vzniku brigády zopakuji, že děkuji všem vojákům, kteří vzorně plní bojové úkoly a jsou tak chloubou nejen Libereckého kraje, ale i celé České republiky. Příslušníci 31. brigády každodenně prokazují svou odbornost, znalosti a dovednosti, odvahu, obětavost a smysl pro povinnost doma i v zahraničních vojenských misích a za to jim patří náš dík a uznání,“ řekl hejtman.

Součástí oslav, kterým přihlížely desítky Liberečanů, se stalo také udělování pamětních medailí brigády chemické a radiační ochrany. Program se ovšem neodehrával jen na hlavním libereckém náměstí, ale také na plácku před obchodním centrem Plaza, kde si lidé prohlédli ochranné masky vojáků, vybavení vojenských vozů a dozvěděli se zajímavé informace o způsobech dekontaminace. Vojáci jim také předvedli tuhý boj muže proti muži.

Velitel 31. brigády chemické ochrany, plukovník Radek Černý při shromáždění připomněl i nevojenské zásahy libereckých chemiků, například při katastrofálních povodních v posledních patnácti letech. Ocenil také jejich humanitární pomoc, třeba dárcovství krevní plazmy.

Brigádě poděkoval za elán a nasazení také 1. zástupce náčelníka generálního štábu Armády ČR, generálmajor Miroslav Žižka.

Liberečtí chemici si za dobu trvání své brigády vydobyli vynikající pověst svou účastí u mnoha zahraničních válečných operací, například už při operaci Deset storm v letech 1990 až 1991 v Perském zálivu nebo na misi Enduring Freedom v roce 2003 v Kuvajtu.

Pozornost světových médií vzbudili zejména operacemi Pouštní bouře a Trvalá svoboda, které probíhaly a stále trvají na územích Saúdské Arábie, Kuvajtu, Iráku a Afganistánu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky