Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberečtí středoškoláci vyjeli na zkušenou do švýcarského St. Gallenu 

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 10. 2019 00:00
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Pracovní stáže v gastronomickém centru kantonské nemocnice v St. Gallen ve Švýcarsku se již popáté v druhém zářijovém týdnu zúčastnili studenti liberecké Střední školy gastronomie a služeb. Pobyt se uskutečnil v rámci spolupráce Libereckého kraje a kantonu St. Gallen. Kantonská nemocnice v St. Gallenu a její gastronomické centrum patří k předním pracovištím v celém Švýcarsku. Stáž absolvovali vybraní žáci 4. ročníku oboru Hotelnictví a 2. ročníku nástavbového studia oboru Gastronomie.

„Spolupráce mezi Libereckým krajem a St. Gallenem funguje úspěšně bezmála dvacet let a jsem rád, že v jejím rámci se uskutečňují i takovéto stáže. Pro naše studenty, kteří se během pobytu v St. Gallenu lecčemus přiučí,  je to zdroj neocenitelných zkušeností,“ sdělil Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro rezort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

„Cílem této mimořádné akce pro vybrané studenty je především upevnění odborných znalostí, dovedností a návyků získaných během studia na SŠGaS Liberec v pracovním prostředí, kdy je navíc zapotřebí uplatnit znalosti cizího jazyka. Zároveň se žáci seznámí s řízením lidských zdrojů ve velkém gastrokomplexu, který jim přináší praktický náhled k jejich budoucímu uplatnění na trhu práce a motivuje je k dalšímu odbornému studiu a ke zdokonalování se v jazykové komunikaci,“ uvedl ředitel školy Zdeněk Šlaich.

Pracovní program  zahraniční stáže připravilo pro žáky celé vedení gastronomického centra v čele s topmanažerem panem Piererem. Program začal obsáhlou prezentací s výkladem současného stavu a již i inovacemi, které se připravují do budoucna. Dále se pokračovalo prohlídkou celého komplexu gastronomických služeb, kde se denně připravuje více než pět tisíc teplých jídel pro pacienty, personál a návštěvníky kantonské nemocnice.

„V dalších dnech měli naši žáci možnost se přímo zúčastnit celého pracovního procesu na jednotlivých odděleních centrální kuchyně a v systému samoobslužných restaurací a kaváren,“ doplnil Šlaich.

Nechybělo seznámením se s kulturou, zajímavými pamětihodnostmi, historií a prostředím hostitelské země. „Prohlédli jsme si jednu z nejstarších a největších pražíren kávy v celém Švýcarsku, včetně zajímavých ukázek baristického umění. Dále jsme si připomněli i součást naší historie, kdy jsme navštívili město Kostnice na břehu Bodamského jezera. Novinkou v letoším programu  bylo pozvání celé naší skupiny na velkou společenskou akci pro zaměstnance celé kantonské nemocnice, která se každoročně uskutečňuje v září,“ uzavřel Šlaich.

Dohoda Libereckého kraje a švýcarského kantonu St. Gallen o regionální spolupráci byla podepsána v říjnu 2001.  Oba partneři se v ní zavázali prohlubovat vzájemné vztahy prostřednictvím intenzivní spolupráce mezi úřady, institucemi a podniky obou regionů. Za hlavní priority své činnosti si vybrali především oblasti hospodářského a regionálního rozvoje, zemědělství, životního prostředí a dopravy, stranou jejich zájmu ale nezůstaly ani další důležitá témata jako vzdělávání, sociální péče nebo cestovní ruch.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky