Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lidé si mohou najít svého farmáře i na webu

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 03. 2010 16:35

Sdílet článek

 

Vzniká nová celorepubliková í iniciativa, kterou pod názvem „Najdi si svého farmáře“ organizuje soukromý zemědělec a Živnostník roku 2008 kraje Vysočina František Němec.

„Zájem spotřebitelů o kvalitní potraviny dodávané přímo z farmy v posledních letech výrazně vzrostl. Zákazníky kromě kvality zajímá také, kde tyto produkty vznikají. Mají starost o to, v jakém prostředí jsou chována hospodářská zvířata, jejichž maso konzumují, nebo z jakých polí pochází zelenina na jejich talíř,“ uvedl František Němec s tím, že pro farmáře však není snadné potenciální zákazníky oslovit a ještě obtížnější je dopravit k nim svoji produkci.

Během jediného měsíce se podle něj na nový webový portál www.najdisisvehofarmare.cz zaregistrovalo již 50 farem, které nabízí nejen kvalitní potraviny, na kterých není napsáno pouze Vyrobeno v EU, ale třeba i zajímavé možnosti k agroturistice.

Podle radního pro zemědělství LK Jaroslava Podzimka je třeba každou takovou aktivitu jen přivítat a podporovat.

„Chybí totiž větší publicita, aby si lidé své farmáře  našli i ze širšího okolí a místo nakupovat do marketů, si při cestě do práce či z práce zajeli např. pro čerstvé  mléčné výrobky a další produkty k blízkému farmáři,“ říká krajský radní.

„Myslím, že i farmáři budou časem potřebovat například. vybavit či zkulturnit svá prodejní místa, pokud by byl o jejich produkty větší zájem. Je to pro ně výhodné nejen že ušetří za dopravu, ale navíc nemusí prodávat pod cenou a čekat pak dlouho na peníze. A kupující vidí co kupují a můžou případné závady lépe reklamovat,“ dodává s tím, že webu mohou využít i přespolní a turisté, kteří třeba na dovolené mohou kupovat místní regionální potraviny a výrobky po celém Česku.

„Obyvatele Libereckého kraje již nyní upozorňuji na tradiční Den potravinářů LK, který se uskuteční 21. května na náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci,“ zve Jaroslav Podzimek.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky