Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lidé si v Liberci připomněli Den vítězství nad fašismem

oddělení tiskové a vnějších vztahů

  • 08. 05. 2012 15:14

Sdílet článek

Vedoucí představitelé Libereckého kraje - hejtman LK Stanislav Eichler (ČSSD) a statutární náměstykně hejtmana Lidie Vajnerová (SOS), spolu s poslancem PČR Pavlem Plocem, zástupkyní ředitele DD Velké Hamry Lenkou Kadlecovou (oba ČSSD), zástupci města včele s primátorkou Martinou Rosenbergovou, a dále místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou, hercem Ladislavem Duškem, veliteli armády, členy odbojových, veteránských a společenských organizací  a dalšími hosty se 8. května zúčastnili oslav pořádaných u příležitosti 67. výročí ukončení II. světové války.

U příležitosti státního svátku Dne osvobození od fašismu 1945 oslavy tradičně uspořádalo Statutární město Liberec na vojenském hřbitově v Liberci - Ruprechticích, kde se uskutečnil   pietní akt k uctění památky padlých v II. světové válce a kde účastníci položili věnce a květiny.

Poté se konal u památníku na Štefánikově náměstí vzpomínkový akt na počest obětí fašismu a války. Zde promluvili ředitel libereckého Severočeského muzea Jiří  Křížek a dokumentátor téhož  muzea Ivan Rous, mimo jiné autor knihy Tábor a válečná výroba, která mapuje existenci koncentračních, zajateckých, pracovních a sběrných táborů na území Liberecka, Jablonecka, Frýdlantska a přilehlých oblastí v Německu a Polsku. Ve svém krátkém proslovu vyzval účastníky, aby naslouchali posledním žijícím pamětníkům II. světové války a zachytili jejich vzpomínky a zážitky z této doby, která se již pomalu stává historií, neboť ubývá svědectví žijících pamětníků.

Za melodie skladby „Večerka“ pak přítomní prošli uličkou v památníku obětem.

Oba pietní akty byly zakončeny Státní hymnou České republiky.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky