Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Literární procházka provede od Chopina k bigbeatu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 11. 05. 2023 09:39
  • Kultura

Sdílet článek

Další Literatour, tedy tradiční literární procházka, při níž na nečekaných místech Liberce čeká série několika literárních čtení, volně svázaných jedním společným tématem, se koná ve středu 17. května od 17 do 20 hodin.  Letos se bude číst o muzice a muzikantech.   

„Dnes už tradiční neotřelá forma procházky, jejímž tématem je literatura, jistě přiláká všechny milovníky skvělé interpretace na nečekaných místech. Nechte se zlákat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Letošní, již jedenáctá Literatour potěší milovníky hudby, muzikantů a hudebního zákulisí. Má název Od Chopina k bigbítu a dotkne se zajímavých – veselých i choulostivých – témat z hudební oblasti. Návštěvníci se například seznámí s hrou na kontrabas, dozvědí se podrobnosti o možné emigraci Karla Gotta v roce 1971 a nasají atmosféru rockového koncertu v Berlíně, tak, jak ji popisuje Jaroslav Rudiš ve své knize Nebe pod Berlínem. Literární úryvky přednesou herci libereckých divadel a další hosté.

Procházka povede po známých i neznámých místech v blízkém okolí Krajské vědecké knihovny. Začne v 17 hodin v Bunkru na Tržním náměstí, přes nejmenší liberecké divadlo HáeSko v Pastýřské ulici vystoupá po strmých schůdcích podél knihovny do památníku protifašistického odboje v Rumjancevově ulici. Další zastávkou bude Appeltův dům, hned po něm Základní umělecká škola a poslední útočiště ke čtení Markéty Tallerové poskytne prostor Sdružení TULIPÁN ve Frýdlantské ulici. Výčet účinkujících je letos pestrý: Jakub Kabeš, Jana Hejret-Vojtková, Lukáš Fogl, Veronika Korytářová, Jan Jedlinský a Markéta Tallerová.

Čtení začínají vždy po půlhodině, obsahově na sebe nenavazují, kdekoliv se ta lze přidat nebo odpojit. Vlastní svačina a polštářek jsou výhodou. Akce je zdarma, podrobnosti k programu a k průběhu Literatour se nalézají na webu knihovny na adrese www.kvkli.cz/akce.

Literatour je tradiční akcí knihovny, která představuje nejen literární ukázky prezentované ústy libereckých herců a dalších známých osobností, ale též fakta o autorech a zvoleném tématu. Zároveň vše propojuje s návštěvou zajímavých míst Liberce, kam by se účastníci běžně nedostali. Ve své kategorii se proto jedná o unikátní akci, která se těší velkému zájmu našich čtenářů a příznivců a my se velmi těšíme, že letošní ročník bude minimálně stejně tak úspěšný a navštívený, jako ty předchozí,“ dodala ředitelka knihovny Dana Petrýdesová.

Akci podpořil dotační program Ministerstva kultury ČR Knihovna 21. století.

 

TZ: Krajská vědecká knihovna

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky