Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lužické hory. Kraj sklářů, zážitků a vyhlídek

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 06. 2022 16:22
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Oblast plná historických památek, skalních reliéfů, kopců rozmanitých tvarů a hlubokých údolí – to jsou Lužické hory. Poslavilo je umění tamních sklářů, které je s tímto regionem spjato už po stovky let. 

„V oblasti Lužických hor můžete najít spoustu půvabných míst, která vás překvapí. Vlastně se nikdy o této oblasti nemluvilo jako o zvlášť atraktivní. A o to cennější je tato místa objevovat. Jakmile tam jednou zavítáte, budete se vracet,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dobrým tipem je výlet do Kunratic u Cvikova, kde má jeden z českých nejznámějších uměleckých sklářů svou sklárnu, kam lze nahlédnout a dokonce si i něco vyrobit. Je to Jiří Pačinek, který pomocí tradiční české techniky foukání a ručního tvarování tvoří neuvěřitelné věci. U sklárny uchvátí Skleněná zahrada plná květin a rostlin přímo ze skla a vynechat nelze ani Křišťálový chrám, kostel, který je plný skleněných artefaktů.

Rodiče s dětmi mohou zavítat k Panské skále, kde je možné absolvovat zážitkovou hru s Pyšnou princeznou. Cesta není dlouhá, vede po modré značce od Panské skály po vysílač na Klučkách a má deset zastavení. Na zastaveních čekají úkoly – kdo je splní, toho čeká v infocentru odměna. Hrad a zámek Grabštejn si pro děti připravil speciální trasu s hledáním pokladu: pomocí ztracených klíčů budou hledat truhlu s penězi.

V Lužických horách je spousta významných křížových cest. Jedna z nejznámějších se nalézá v Jiřetíně pod Jedlovou. Poutní místo na Křížové hoře nad obcí vzniklo již v 18. století a je spojené s legendou o zázračném kříži. Místo s jedinečnou atmosférou a impozantní křížovou cestou zaujalo také filmaře, natáčeli tam například záběry pro film Máj. Krásnou křížovou cestu v lipové aleji najdete také na Kalvárii u Cvikova. Nejen na Kalvárii, ale i za dalšími zajímavými místy v okolí Cvikova zavede turistický Zelený okruh, který představí místa, jakými jsou lesní divadlo, Schillerova vyhlídka, vyhlídka Švýcárna anebo Dutý kámen.

Rozhledna na vrcholku Jedlové, která je třetím nejvyšším kopcem Lužických hor, nabízí výhled na špičky Krušných hor, Českého ráje, a dokonce i Krkonoš. Za krásným výhledem se vyplatí vyšplhat na Popovu skalní vyhlídku, která se nalézá jihozápadně od Hrádku nad Nisou.

Pro více tipů na výlety je dobré sledovat sociální sítě REGION LIBEREC, stejně jako sociální sítě Lužických hor a webové stránky www.doluzihor.cz a www.luzihory.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky