Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Malá Skála láká za tajemstvím Pantheonu

21. 08. 2019

Kdo plánuje ještě na konci srpna či v září dovolenou nebo výlet a chcete si je udělat zajímavějšími, může využít jedinečné atrakce na Malé Skále. A ještě u toho prověřit mozkové závity: v malebném letovisku si lze zahrát venkovní hru Kletba císařovy medaile. Představí život a dílo význačné osobnosti regionu, Františka Zachariáše Röhmische, zakladatele místního Pantheonu.

„Maloskalsko je půvabné právě v období babího léta, kdy se prodlužují stíny, a krajina dostává krásné světlo. Vezměte s sebou na Pantheon děti a představte jim jej pomocí hry. Bude to pro ně určitě mimořádný zážitek. Doporučuji si přivstat a zažít toto krásné místo bez průvodu turistů,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

František Zachariáš Römisch byl člověk, jenž proměnil zdejší kraj k nepoznání a přispěl k jeho rozvoji: založil školu, přestavěl zámek, opravil pivovar a financoval stavbu železného mostu. Od císaře Františka I. obdržel v roce 1815 pamětní medaili za pomoc v napoleonských válkách.

Hlavně se však zapsal tím, že na troskách starého hradu vybudoval památník všem hrdinům a jejich hrdinským skutkům — Pantheon. Tomuto romantickému místu vévodí novogotický letohrádek. Nalézá se tu bludiště skalních chodeb, kam dal Römisch umístit množství náhrobků, pomníků, nápisů, kamenných uren a letopočtů připomínajících bájné i historické osobnosti a události, spisovatele, umělce, básníky.

Hra Kletba císařovy medaile začíná u volejbalového hřiště za Žlutou plovárnou přímo v centru obce Malá Skála. Je potřeba mít tužku, papír a mobilní telefon s přístupem na internet. Hrou provede webová aplikace a stačí v podstatě málo: hledat, koukat a myslet.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webech www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324