Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Maminky z mateřských center si vylepšovaly své znalosti a dovednosti na autodromu Sosnová

03. 10. 2011

 

Pro maminky z mateřských center a jejich děti připravil Tým silniční bezpečnosti Libereckého kraje ve spolupráci s autodromem v Sosnové, speciální kurzy bezpečné jízdy spojující teoretickou výuku dopravní bezpečnosti a následný praktický program,

„Ten má za cíl zlepšit řidičské dovednosti maminek a zároveň jim předvést to nejdůležitější s oblasti zádržných systémů pro děti,“ uvedl náměstek hejtmana LK pro dopravu Martin Sepp.

Kurz bezpečné jízdy se uskutečnil v pondělí 3. 10. na autodromu v Sosnové, a to od ranních hodin až do odpoledne. Pro celkem padesát maminek byly připraveny jak jízdy přímo na dráze autodromu, tak i praktické ukázky použití dětských autosedaček nebo efektivní použití reflexních materiálů. Programu se účastnil také Záchranný tým Českého červeného kříže, který připomenul život zachraňující úkony v případě nehody. Pro děti byl připraven den plný zábavy, ale dozvěděly se také nejdůležitější zásady bezpečného chování v dopravním prostředí.

Mateřská centra jsou velmi aktivními organizacemi, které se snaží o zlepšení života maminek, dětí a rodin jako takových. Rodiny s dětmi jsou klíčovou cílovou skupinou pro prevenci silniční bezpečnosti. Tato skupina je vnímavá k tomuto tématu, protože má velkou snahu ochránit své zdraví a zdraví svých dětí. Mateřská centra sdružují maminky s dětmi a vytvářejí množství aktivit s cílem zvyšovat kvalitu života žen s dětmi a jejich rodin. Spolupráce v oblasti silniční bezpečnosti je tak velmi logická a účinná.

Tento kurz jsme poprvé realizovali v loňském roce a překvapilo nás, jak byl vnímán ze strany účastníků, ale i médií. Nadšení maminek, které jsou, ať chceme či nechceme v průběhu mateřských dovolených trochu odtrženi od běžného života, bylo úžasné. Jejich chuť po informacích a zlepšování svých dovedností byla příkladná. Kdyby se nám i s ostatními cílovými skupinami pracovalo takto dobře, určitě by to přispělo k většímu poklesu počtu a následků dopravních nehod,“ uvedl náměstek hejtmana..

Pro letošní rok je Libereckým krajem prozatím připraven jeden tento speciální kurz, a pokud bude úspěšný, je připravena kapacita pro jeho opakování ještě v tomto roce. Statistiky nehod dětí hovoří pro jasnou realizaci těchto programů. 60 % všech vážných nehod dětí se stává v osobních vozidlech a to i za přítomnosti dětských autosedaček. Je častou praxí, že rodiče dodrží zákonnou povinnost použití dětské autosedačky. S její důslednou instalací tak, aby byly plně využity její funkce, si však hlavu většinou nelámou.

„Dlouhodobě sledujeme ve statistikách dopravní nehodovosti, že v Libereckém kraji nezemřelo na silnicích žádné dítě. Rozhodně budeme i nadále pracovat na tom, aby tomu tak zůstalo a aby se snížil i počet dopravních nehod s těžkými a lehkými zraněními. V oblasti dopravní výchovy dětí, která má za úkol připravit je na pohyb v dopravním prostředí jako chodce a cyklisty, pracujeme velmi intenzivně. Témata pro jízdu autem se pak snažíme školit právě v těchto kurzech nebo akcích pro veřejnost“, dodal Martin Sepp.

„Liberecký kraj ve spolupráci s BESIPem a dalšími organizacemi působícími v oblasti zvyšování a prevence bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích, připravuje řadu programů. Je nutné zmínit, že právě v našem kraji je spolupráce všech dotčených subjektů takřka příkladná. Programy, které společnými silami v regionu realizujeme, mají své opodstatnění a navazují na úkoly stanovené jak v národní strategii tak i evropských dokumentech. Kurzy pro maminky z mateřských center považuji za unikátní věc, kterou bych doporučil k další realizaci. Dopravní výchova dětí je základem celého systému BESIPu, a další návazné věci, které přispívají k ochraně zdraví a života dětí jsou více než potřebné,“ říká Miroslav Klásek, koordinátor BESIP Ministerstva dopravy pro Liberecký kraj.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588