Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mamut a silnice. Dvě nejdůležitější témata, která provázela hejtmana při návštěvě Harrachova

Mgr. Fulková Andrea

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 28. 03. 2017 09:56

Sdílet článek

Hejtman Martin Půta tentokrát v rámci již tradičních cest po Libereckém kraji navštívil koncem minulého týdne nejznámější sportovní a turistické centrum západních Krkonoš – Harrachov. Dnem hejtmana rezonovala zejména dvě témata – obnova skokanských můstků a krajské silnice.   

Program začal setkáním se starostkou Evou Zbrojovou na městském úřadě. Následovalo jednání o místních silnicích, kterého se účastnil i ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. „Předběžně jsme se domluvili na tom, že Liberecký kraj letos zajistí projektovou dokumentaci k silnici Mýtiny. O dalších úsecích k opravě bude kraj s městem nadále komunikovat,“ shrnul jednání hejtman Půta. „Silnici Mýtiny již nelze pouze kosmeticky upravovat, musíme jít s opravou až na samotnou konstrukci a příští rok udělat silnici prakticky novou,“ řekl ke stavu komunikace ředitel Růžička.

Po jednání se hejtman v doprovodu paní starostky vydal do Základní školy Dr.h.c. Jana Masaryka, kde si pro něj žáci připravili několik písniček a básní. Potom směřovaly kroky hejtmana a starostky do Kamínku, harrachovské mateřské školy, ve které nejstarší děti také předvedly, jaká hudební vystoupení se ve školce naučily.

Po pracovním obědě se dvanácti starosty okolních obcí, který se konal v restauraci Sklárny a minipivovaru Novosad & syn, si všichni přítomní prohlédli prostory místního Muzea, které je součástí harrachovské rodinné firmy. Dalším bodem programu byla prohlídka stavení výtvarníka Jiřího Harcuby, které rodina po jeho smrti darovala Libereckému kraji v loňském roce s tím, že objekt bude zpřístupněn veřejnosti, což byla podmínka darování. „Roubenou stavbu má nyní ve správě Severočeské muzeum v Liberci,“ vysvětlil hejtman Půta, kterého domkem provázel Jiří Křížek, ředitel krajské příspěvkové organizace. „Nyní musíme udělat soupis všech věcí, které nám zde rodina Harcubova zanechala. Jedná se o knihy, dobový nábytek, ale hlavně o vybavení dílny výtvarníka, ve které Jiří Harcuba skutečně tvořil. Vše zde je v takovém stavu, v jakém jej majitelé opustili. Pro nás je to opravdu cenný poklad,“ doplňuje ředitel Křížek. O výlet zpět do historie se postaral i mistr cechu drátenického a rovněž nejznámější z českých dráteníků, pan Ladislav Šlechta z Harrachova, který předvedl ukázku drátenické práce.

Předposledním bodem programu pátečního Dne hejtmana bylo jednání o skokanských můstcích za účasti Simony Kratochvílové, náměstkyně pro řízení sekce sportu a mládeže MŠMT, Josefa Slavíka, projektanta můstků a mezinárodního rozhodčího skoků na lyžích a zástupců města. „Na světě je celkem pět mamutích můstků. Náš mamutí můstek a vůbec celý harrachovský areál je absolutně zásadní pro skok a severskou kombinaci v republice, bez tohoto areálu skoky v České republice zaniknou,“ zaznělo na jednání z úst Josefa Slavíka. „Liberecké můstky nevyhovují parametry pro republikové i mezinárodní závody, proto se sto procent závodů odskáče v Harrachově,“ vysvětluje nutnost obnovy můstků Slavík.

Na schůzce zazněla také varianta, že by město chtělo vybudovat z tzv. „mamuťáku“ turistickou atrakci s lanovkami a rozhlednou, čímž by se spojila sportovní stránka můstku s turistickou. „Rekonstrukce mamuta je pro město zcela zásadní věc,“ sdělil hejtman Půta, „sám kraj, ani město ale nejsou schopné ze svých finančních prostředků můstek rekonstruovat. Jako nutné vidím i zapojení ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, s jehož zástupkyní jsme dnes také jednali,“ doplnil Půta. „Ne zcela standardní jsou majetkové vztahy kolem můstků, proto kraj iniciuje společnou schůzku města Harrachov, Libereckého kraje, Českého olympijského výboru a Svazu lyžařů ČR, na které by se všichni zmínění u jednoho stolu mohli domluvit na dalším postupu při obnově harrachovského skokanského areálu,“ objasnil hejtman další postup.

Závěr dne patřil tradičně debatě s občany města, na které znovu zazněla témata – silnice a můstky, která provázela hejtmana na předešlých jednáních.

„S návštěvou hejtmana jsem velmi spokojena. Kraj zajistí opravu silnice Mýtiny a do budoucna s ním budeme jednat o dalších opravách místních silnic,“ říká Eva Zbrojová, starostka města Harrachov. „Také jsme s panem hejtmanem probírali neutěšený stav skokanských můstků, které jsou neodmyslitelně spjaté s městem a vedle Mumlavských vodopádů jsou druhým hlavním lákadlem pro turisty. Boj o můstky rozhodně nevzdáme a vítáme snahu kraje situaci sportovního areálu řešit,“ řekla na závěr debaty starostka Zbrojová.   

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky