Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mapování pomocí dronů i 3D tisk a skenování, uvidí zájemci v knihovně

Šimice Marie

tiskový mluvčí

  • 11. 09. 2017 12:55
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

V Krajské vědecké knihovně se od 10. do 12. října opět koná akce Mapy kolem nás, která je určena především školním dětem, ale mohou na ni přijít i zájemci z řad široké veřejnosti. Mapy kolem nás 2017 jim představí klasické mapy i nové technologie, které se v mapování dají použít.

Mapy kolem nás jsou třídenní akcí pro školy, převážně pro žáky druhého stupně základní školy a veřejnost. Program je zaměřený na propagaci map, geografických informačních systémů, sběru dat i nových technologií, které s touto problematikou souvisí. Kartografové představí také nové technologie, které se již používají nebo své masivní využití najdou v budoucnosti. Patří mezi ně například 3D tisk a 3D skenování, virtuální i augmentovanou realita, mapování pomocí dronů.

„Zábavnou a hravou formou děti a další zájemci uvidí  různé druhy a různá využití map a to nejen v praxi jako je například užití map při vojenských operacích, v ochraně před povodněmi nebo v ochraně životního prostředí, ale i využití map pro relaxaci, zábavu v deskových, počítačových a také v outdoorových hrách, při turistice, cestování a podobně,“ přiblížil Jiří Jiří Löffelmann, člen rady kraje pro rezort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Novinkou letošního ročníku bude účast samotných škol v roli organizátorů, které tady tak mohou prezentovat své znalosti a postupně budou představeny na webových http://geoportal.kraj-lbc.cz/mapy-kolem-nas a na facebookových stránkách akce https://www.facebook.com/dnygisliberec/.

Pro veřejnost je program dostupný kdykoliv bez registrace. Pouze v případě větších kolektivů a škol organizátoři doporučují ohlášení předem. Přihlásit se mohou ode dneška na mail: irena.koskova@kraj-lbc.cz. Registrace je vhodná kvůli programu, který je pro větší skupiny organizován v devadesáti minutových blocích.

V rámci akce Mapa kolem nás 2017 bude probíhat i 3. ročník malování Země příběhů. Žáci, studenti i veřejnost, mohou vytvářet obraz země, jakou by ji chtěli mít. Výtvarné vybavení organizátoři zajistí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky