Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Masopust na Dlaskově statku přinesl dva nové příběhy – Stínání kohouta a Pochovávání basy

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 02. 2015 16:42

Sdílet článek

Dlaskův statek v Dolánkách patřící pod Muzeum Českého ráje v Turnově, které zřizuje Liberecký kraj,  připravil tradiční Masopust již na  7. února.

Na Dlaskův statek zavítala dobrá tisícovka  lidí, kteří  si mohli v příjemném slunečném počasí vychutnat  zejména tradiční pojetí této staleté tradice. Seznámili se s Laufrem, který masopustní průvod vede, i se všemi maskami a jejich symbolikou - tu podtrhlo i vystoupení folklorního souboru Horačky z Podještědí. Příjemná byla i nová forma občerstvení, takže si návštěvníci mohli pochutnat na domácích  jitrnicích, ale i na masopustních koblihách, které však brzy došly. Vlastní masopustní průvod se dopoledne vydal na Bukovinu  a  odpoledne k blízkému Rakoušovu sroubku a k Ábelovu mlýnu. Masopustní obchůzka se letos uskutečnila v podání folklórního souboru Horačky. Návštěvníci mohli shlédnout rej všechny obvyklých masek – Turky, kominíky, slaměné, nevěstu, ženicha, šašky, ženušku, židy, medvěda, medvědáře  a mnohé další.

Tradičního zábavného odpoledne se zúčastnila, rovněž tradičně, statutární náměstkyně hejtmana LK Hana Maierová a starosta Turnova Tomáš Hocke, který  předal Laufrovi v úvodu akce klíč od města a okolních osad, a tak vše bylo podle pravých  starodávných pravidel.

 „Potěšili mě mí bývalí kolegové z Muzea Českého ráje, jak se v představeních Svatba a Nevěrná žena zlepšili. Navíc příběhy  Stínání kohouta a Pochovávání basy hráli poprvé a byli perfektní,“ podotkla náměstkyně hejtmana.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky