Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mateřská centra pořádají na DDH výstavu Dřív než vypukne požár

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 03. 2012 13:03

Sdílet článek

 

Síť mateřských center v Libereckém kraji pořádá pod záštitou člena rady kraje pro resort sociálních věcí Pavla Petráčka (ČSSD) od 31. 3. do 15. 4.výstavu nazvanou „Dřív než vypukne požár“. Akce se koná  v rámci celoročních oslav 20. výročí vzniku mateřských center v ČR a 10. výročí založení Sítě mateřských center o.s. na Dětském dopravním hřišti v Liberci Lužická 147/2 , 460 01 Liberec I - Staré Město.

Výstava bude představena za účasti radního veřejnosti u příležitosti slavnostního zahájení sezóny na Dětském dopravním hřišti v Liberci, kde od 14,00 do 17,00 hodin bude probíhat bohatý program pro celé rodiny.

„Síť mateřských center v Libereckém kraji nabídne dětem výtvarnou dílnu zaměřenou na bezpečnost na silnicích, věnovat se budeme tvoření i podpoře vědomostí. Spolupráce s Dětským dopravním hřištěm v Liberci a Týmem silniční bezpečnosti LK nám otevírá nové možnosti, jak vzdělávat rodiče malých dětí i děti samotné hravou formou na vážné téma,“ říká krajská koordinátorka pro Liberecký kraj Lenka Ackermannová.

Síť mateřských center chce výstavou „kauzuistik“ upozornit na historické souvislosti      v kontextu vzniku aktivní občanské společnosti u nás. Myšlenka mateřských center byla importovaná po sametové revoluci do České republiky jako zcela nový fenomén občanské společnosti a mateřská centra během dvaceti let svého působení přerostla v komunitní centra svépomoci pro všechny generace, v hybatele komunitního dění, protože matky vnímají přítomnost i budoucnost očima svých dětí, proto se snaží zlepšovat podmínky života pro své i ostatní děti a jejich rodiny. Mateřská centra pomáhají předcházet patologickým jevům v rodině i společnosti.

„Metody sociální práce v mateřských centrech staví na principu svépomoci, efekt takovéto práce nebývá vždy patřičně doceněn a přínos mateřských center dokonce někdy znevažován. Naším záměrem je upozornit na přínos mateřských center, která se ocitají díky ekonomickému vývoji ve velkém ohrožení, a hledat cesty k jejich udržitelnosti. Dopustit rozpad podpůrné sociální sítě, kterou jsme dvacet let budovali, by bylo fatální chybou,“ podtrhuje své obavy zakladatelka hnutí mateřských center v ČR Rut Kolínská.

Kontakt: lenka.ackermannova@materska-centra.cz, Mobil: 733 508 417

Síť mateřských center o.s. vznikla v roce 2001. Posiluje občanský život komunity, hodnoty rodiny a mezigeneračních vztahů, úlohu rodičů, mateřskou a otcovskou roli ve společnosti, podporuje právní ochranu rodiny, mateřství a rovných příležitostí pro všechny, usiluje o zdravý život ve zdravém prostředí. Síť MC poskytuje svým členům podporu a metodické vedení, pomáhá vzniku nových MC, pořádá semináře a konference, spolupracuje se státními i nestátními organizacemi i se zahraničními subjekty podobného zaměření. V současnédobě sdružuje Síť MC kolem 330 členských MC, z toho v Libereckém kraji 19. Více: www.materska-centra.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky