Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Memoriál záchranářů z Manhattanu vyhrála dvojice Poloprutský – Kvapil z Růžodolu

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 09. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8712|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hasiči z pořádající SDH Liberec – Rúžodol I Radek Poloprutský a Aleš Kvapil dnes zvítězili v 9. ročníku soutěže Memoriál záchranářů z Manhattanu. Výstup do 21. patra nejvyšší budovy v Liberci – Krajského úřadu Libereckého kraje (78 metrů), po absolvování 458 schodů zvládli za 4:23 minuty.

Mezi třiceti dvojčlennými družstvy, mezi nimiž byla i dvě smíšená a jedno čistě ženské, na druhém místě v absolutním pořadí skončili Lukáš Dostál a Jan Tesař (4:28 min.), dobrovolní hasiči SDH Hejnice, a třetí Jan Hrdlička a Ladislav Žák z HZS Liberec (4:37).

Členové Rady LK, náměstkyně hejtman Lidie Vajnerová, náměstek hejtmana Vít Příkaský, radní Zdeněk Bursa a zástupkyně velvyslanectví USA Rachel Smithová, 2. tajemnice velvyslanectví USA v ČR, a Amanda Mansourová, tajemnice ekonomického oddělení, velvyslanectví USA v ČR absolvovali výstup do 21. patra mimo soutěž.

„Již 9. ročník Memoriálu záchranářů z Manhattanu, byl důstojným uctěním památky hasičů a policistů, kteří zahynuli při událostech 11. září 2001. Při záchraně životů po teroristickém útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku tehdy zahynulo 360 hasičů a 40 policistů. Tímto náročným závodem jsme jim vzdali spolu s pořadateli Sboru dobrovolných hasičů z Liberce Růžodolu 1 hold za jejich obětavost a odvahu,“ řekla Lidie Vajnerová s tím, že výstup do 21. patra budovy krajského úřadu je rovněž ukázkou dobré vycvičenosti našich dobrovolných a profesionálních hasičů, policistů i zdravotnických záchranářů.

„Sama jsme si to dnes zkusila sama a bez výstroje, a dá to zabrat. Blahopřeji vám k vaší fyzické zdatnosti,“ doplnila a předala vítězům ceny věnované Libereckým krajem.

Závod hasičů, záchranářů a policistů v běhu po schodech do 21. podlaží výškové budovy sídla Libereckého kraje (78 metrů) je pořádán na počest obětem teroristického útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku dne 11. září 2001.

Hasiči ve dvojici musejí zdolat v plné výstroji 458 schodů. Rekord je těsně pod tři minuty.

Zdravotnici a policisté končí závod o čtyři patra níž. Součástí závodu je i silový víceboj.

„Letošní ročník měl opět výbornou úroveň, i když rekord 2:57 minuty nebyl překonán,“ uvedl starosta pořádajícího SDH Růžodol I Jan Čmuchálek.

„Příští rok chystáme na jubilejní 10. ročník pozvat přímé účastníky záchranných prací před 8 lety v New Yorku, a také hasiče z Německa a Polska,“ doplnil člen VV Okresního sdružení hasičů Karel Boháč, který celý šestihodinový maratón moderoval.

Další výsledky: 4. Ondřej Mlejnecký – Jiří Košek (HZS Liberec) 4:50 min., 5. Norbert Rubáček – Pavel Vokřál (SDH Rtyně v Podkrkonoší) 4:56, 6. Lukáš Rak – Martin Pavlíček (SDH Lipence) 5:10), 21. Lenka Bakešová – Roman Mužíček (SDH Hodkovice n. M.) 7:20, 22. Radka Ježková – Michal Bulíř (SDH Český Dub) 859, 24. Anna Svobodová – Eliška Bártová (SDH Mráč) 10:11.

Kategorie policisté (17. podlaží 405 schodů): 1. Martin Panuška – Miloš Veselý (PČR Liberec) 4:37 min.

Kategorie záchranář (17. podlaží): 1. Jiří Mucha – Jiří Košek (ZZS LK) 2:38,6.

Silový víceboj: 1. Ondřej Mlejnecký – Jiří Košek, 2. Lukáš Dostál – Jan Tesař, 3. Lukáš Vlk – Jakub Vavřich (SDH Horní Hanychov), 4. Lukáš Pavlata – Otakar Jareis (SDH Bratříkov), 5. Jan Hrdlička – Ladislav Žák, 6. Jiří Opatovský – Jindřich Trojan (SDH Nová Ves).

Záštitu nad touto akcí přijali Přemysl Sobotka, předseda Senátu Parlamentu České republiky, Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje, a Jiří Kittner, primátor Statutárního města Liberec. Ceny věnované předsedou Senátu předávala jeho asistentka Martina Michalová.


































Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky