Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Město chce převzít dopravní hřiště, kraj o tom uvažuje

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 01. 2013 16:14

Sdílet článek

 

Některá města v Libereckém kraji negativně vnímají skutečnost, že Dětské dopravní hřiště v Liberci patří Libereckému kraji. O svá dopravní hřiště se totiž jiná města, v kraji jich je deset, musí starat sama.

Na úvod debaty mezi Statutárním městem Liberec a Libereckým krajem o kompetencích zazněl oficiální návrh města na převedení libereckého dopravního hřiště pod SML. Tento návrh zahajuje diskuzi o nadměstských službách poskytovaných Libercem obyvatelům celého kraje.

„Je první konkrétní krok k vymezení si pozic. Je jasné, že Dětské dopravní hřiště v Liberci slouží takřka bez výjimky libereckým dětem. Ostatní města v kraji si svá dopravní hřiště řeší také sama a v rámci svých rozpočtů. Naproti tomu dál pokračují jednání o financování nadměstských služeb, zejména kojeneckého ústavu, divadel a zahrad,“ vysvětlil náměstek primátorky pro ekonomiku Jiří Šolc.

„Prohlášení Statutárního města Liberec vnímáme jako velmi vstřícný krok, o kterém budeme jistě uvažovat. Kraj je připraven i na jednání o financování dalších nadregionálních institucích, o kterých se zmínil náměstek primátorky, ale jen do možností krajského rozpočtu. Obdobné jednání o financování například domovů důchodců chceme vést i s dalšími městy a obcemi našeho kraje," reagoval hejtman.

Dopravní hřiště by mohla mít podle náměstka primátora ve správě Městská policie Liberec, která by tak rozvinula preventivní a školící činnost. Liberec má v plánu zřízení školícího centra pro strážníky, což by výrazně ulehčilo systém povinného vzdělávání strážníků MP Liberec a okolních měst a obcí. Strážníci totiž musí v současné době na povinná školení dojíždět mimo Liberecký kraj a to se prodražuje mj. na osobních nákladech. Budoucí akreditované školicí středisko by mohlo sloužit strážníkům z okolních měst a obcí.

Liberecké dopravní hřiště nebylo jako jediné dopravní hřiště v minulosti bezplatně převedeno z Centra služeb pro silniční dopravu na město. Jeho majitelem byla Tělovýchovná jednota SLAVIA Liberec a systematickou dopravní výchovu prováděla Střední škola strojní, stavební a dopravní Liberec.

Hlavním důvodem pro zakoupení DDH byla podle předchozího vedení kraje potřeba rekonstrukce stávajícího objektu a jeho vybavení, neboť objekt byl vybudován v roce 1972 a stav již neodpovídal potřebám moderní formy výuky dopravní výchovy.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky