Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu převzalo v Liberci 25 studentů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 13. 02. 2023 08:15
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Celkem 25 žáků z pěti středních škol v Libereckém kraji převzalo 10. února v budově Krajského úřadu Libereckého kraje prestižní ocenění za splnění programu Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE), který před 67 lety založil princ Philip. Žáci škol museli v uplynulých měsících splnit podmínky programu a prokázat svoje dovednosti, jako jsou spolupráce, píle nebo dokončování aktivit v rámci nastaveného cíle. Jedno stříbrné a 24 bronzových ocenění jim předal náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost Jiří Čeřovský.

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE) je neformální vzdělávací program pro všechny mladé lidi ve věku od 13 do 24 let. Program vznikl v roce 1956. Zaměřuje se na rozvoj osobnosti a dovedností, jako jsou například komunikace, spolupráce v kolektivu, cílevědomost, spolehlivost, dokončování aktivit v rámci správně nastaveného cíle apod. Vše je založeno na vnitřní motivaci účastníka. Soustředí se na objevení vlastních zájmů a činností, ve kterých se chce rozvíjet jen mladý člověk sám bez působení vnějších tlaků ze strany rodičů, školy a okolního světa.

„Liberecký kraj program DofE podporuje od roku 2020, kdy s ním uzavřel Memorandum o spolupráci. Do programu je nyní zapojených osm škol zřizovaných Libereckým krajem. Kraj školám přispívá primárně na licenční poplatek programu, vše ostatní je na žácích. Těší mě, že je mezi mladými lidmi o program zájem, a snaží se tak na základě svého vlastního rozhodnutí a píle udělat něco víc pro sebe i společnost. Oblast dobrovolnictví je součástí programu, ve kterém se zapojují do pomoci svému okolí,“ uvedl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost.

Ocenění žáci studují na: Gymnázium Česká Lípa, Gymnázium, Jablonec nad Nisou, U Balvanu 16, příspěvková organizace, Gymnázium, Mimoň, Letná 263, přísp. org., Středisko volného času Sluníčko Lomnice nad Popelkou a Střední zdravotnická škola, Turnov, 28. října 1390, příspěvková organizace.

O Mezinárodní ceně vévody z Edinburghu (DofE):

  • Program má 3 úrovně, bronzovou, stříbrnou a zlatou a může se do něj zapojit každý student nebo žák ve věku 13 až 24 let. Podle zvolené úrovně pak program plní 6, 12 nebo 18 měsíců.

  • V České republice program funguje 27 let a je do něj zapojeno více než 300 základních a středních škol, dětských domovů, sportovních klubů. Do programu se zapojují mladí lidé z širokého sociálního spektra.

  • Pro účastníky je DofE zejména výzvou, jakou si sami zvolí. Program je sice postaven na velmi promyšlené metodice a pevných základech, nicméně nabízí velkou flexibilitu.

  • Účastníci si volí aktivity a cíle ve třech oblastech – dovednosti, pohybu, dobrovolnictví. Na zvolených cílech pak pravidelně pracují. Čtvrtou oblastí je týmová expedice v přírodě, která má vždy konkrétní účel.

  • Každý z účastníků pravidelně plní aktivity, které si v oblastech zvolil a zapisuje svůj postup do přehledné a intuitivní aplikace, ve které se mu sčítají splněné hodiny a je tak vidět, jak postupuje ke svému cíli.

  • Na konci každé úrovně získají účastníci mezinárodně uznávaný certifikát, který se hodí do každého životopisu a může pomoci při nástupu do zaměstnání či při přijímacích zkouškách na střední nebo vysokou školu, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky