Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu převzalo v Liberci 42 mladých lidí

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 02. 2024 10:14
  • Sociální
  • Školství

Sdílet článek

Celkem 42 žáků z 11 středních a základních škol v Libereckém kraji převzalo 1. února v Severočeském muzeu v Liberci prestižní ocenění za splnění programu Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE), který před 68 lety založil princ Philip. Žáci škol museli v uplynulých měsících splnit podmínky programu a prokázat svoje dovednosti, jako je spolupráce nebo dokončování aktivit v rámci nastaveného cíle. Bronzová a stříbrná ocenění jim předal náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost Jiří Čeřovský. 

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE) je neformální vzdělávací program pro všechny mladé lidi ve věku od 14 do 24 let. Program vznikl v roce 1956. Zaměřuje se na rozvoj osobnosti a dovedností, jako jsou komunikace, spolupráce v kolektivu, cílevědomost, spolehlivost či dokončování aktivit v rámci správně nastaveného cíle. Vše je založeno na vnitřní motivaci účastníka. Soustředí se na objevení vlastních zájmů a činností, ve kterých se chce rozvíjet jen mladý člověk sám bez působení vnějších tlaků ze strany rodičů, školy a okolního světa.  

„Liberecký kraj program DofE podporuje od roku 2020, kdy s ním uzavřel Memorandum o spolupráci. Do programu je nyní zapojených sedm středních škol zřizovaných Libereckým krajem. Kraj školám přispívá primárně na licenční poplatek programu, vše ostatní je na žácích. V současné době je v kraji do programu zapojeno 147 mladých lidí. Těší mě, že je mezi žáky o program zájem, a snaží se tak na základě svého vlastního rozhodnutí a píle udělat něco víc pro sebe i společnost. Program je rozdělen do tří oblastí, a to dobrovolnictví, pohybová aktivita a dovednost,“ uvedl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost. „Za rok 2023 strávili žáci z Libereckého kraje na plnění aktivit v oblasti dobrovolnictví 1.239 hodin, v oblasti Pohybová aktivita 1.410 hodin a v oblasti Dovednosti 1.335 hodin jejich volného času.“

Žáci ocenění při slavnostní ceremonii studují na školách zřizovaných Libereckým krajem: Gymnázium U Balvanu, Jablonec nad Nisou; Gymnázium F.X. Šaldy, Liberec; Gymnázium Česká Lípa; Gymnázium Mimoň; Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Liberec; Střední zdravotnická škola, Turnov; Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Kamenický Šenov.

O Mezinárodní ceně vévody z Edinburghu (DofE): 

  • V České republice program inspiruje mladé lidi ve věku od 14 do 24 let již od roku 1995, v roce 2023 se do něj zapojilo nově 5300 studentů. Každý účastník si volí dovednost, sportovní aktivitu a dobrovolnickou pomoc dle svého zájmu, a těm se pak věnuje po dobu, která je spojena s absolvováním bronzové, stříbrné a zlaté úrovně. Po splnění programu následuje ještě týmová expedice.
  • Program má 3 úrovně, bronzovou, stříbrnou a zlatou a může se do něj zapojit každý student nebo žák ve věku 14 až 24 let. Podle zvolené úrovně pak program plní 6, 12 nebo 18 měsíců.
  • Pro účastníky je DofE zejména výzvou, jakou si sami zvolí. Program je sice postaven na velmi promyšlené metodice a pevných základech, nicméně nabízí velkou flexibilitu.
  • Každý z účastníků pravidelně plní aktivity, které si v oblastech zvolil a zapisuje svůj postup do přehledné a intuitivní aplikace, ve které se mu sčítají splněné hodiny a je tak vidět, jak postupuje ke svému cíli.
  • Na konci každé úrovně získají účastníci mezinárodně uznávaný certifikát, který se hodí do každého životopisu a může pomoci při nástupu do zaměstnání či při přijímacích zkouškách na střední nebo vysokou školu, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky