Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mezinárodní den památek a sídel na zámcích Sychrov a Lemberk

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 04. 2012 13:52

Sdílet článek

 

Sychrov, 21. 4. 2012

            V sobotu 21. dubna 2012 oslaví zámek Sychrov Mezinárodní den památek a historických sídel pestrou nabídkou akcí, kde si jistě každý najde něco, co by ho zaujalo a zajímalo.

 

            V bývalé konírně bude nově otevřena výstava „Technopolis“, která seznámí návštěvníky s historií a světem technických novinek kolem nás. Interaktivní výstava, jejíž podtitul by mohl znít „od jednoduchých nápadů ke geniálním vynálezům“ je zaměřena na vědu a technologie druhé poloviny 19. století a začátek 20. století. Připomene také vynálezy a díla Julese Verna. Je koncipována pro všechny věkové skupiny.

 

            Doprovodným programem k zahájení výstavy je víkendová akce nazvaná „Objevitelé a vynálezci“. Děti i dospělí budou moci obdivovat historické automobily a autobusy, z nichž jeden bude sloužit i k projížďkám, seznámí se s příběhy vynálezců a objevitelů, jejichž objevy ovlivňují více či méně každodenní život každého z nás. Můžete se těšit na ukázky sklářské výroby, chemické experimenty v zámeckém parku, představení Úžasného divadla fyziky. Chybět nebudou ani tvůrčí dílny.

 

            S technikou úzce souvisí i tradiční klubové setkání veteránů amerických vozidel v zámeckém parku na Sychrově. Vozy se milovníkům koní pod kapotou představí 21. dubna 2012 od 11.00 do 15.00 hodin. Tak jako každoročně i letos v rámci soutěže elegance budou vyhlášena ta nejkrásnější vozidla.

 

            Pro milovníky módy připravil zámek Sychrov ve spolupráci se společností LAURA CZ, Praha Jarní módní show tentokrát s podtitulem „První setkání – svatba – život manželský“. Představí historickou módu v rozpětí od ranného baroka po padesátá léta dvacátého století. Letošní přehlídka se zaměřuje především na svatební tradice a novomanželský život. Následovat bude autorská módní přehlídka výtvorů módní návrhářky Olgy Vinogradové. Uvidíte pohádkové svatební šaty, a neobvyklé modely doplněné originálními kabelkami.

 

            Pochopitelně, že zámek Sychrov zve své návštěvníky i k prohlídce zámeckých interiérů, procházce zámeckým parkem a posezení v zámecké oranžérii.    

 

(www.zamek-sychrov.cz)            

  

Lemberk, 21. 4. 2012

 

           

            K příležitosti Mezinárodního dne památek a sídelpřipravil zámek Lemberk pro své návštěvníky netradiční prohlídku věnovanou Clam – Gallasovským stavebním úpravám. Návštěvníci si tak poprvé prohlédnou prostory bývalého domku nočního hlídače (tzv. kastelánky) a půdní prostory nad celým zámkem. Zvlášť zajímavý je pohled z půdy na neckový strop Rytířského sálu, který byl rekonstruován na počátku 20. století Františkem Clam – Gallasem a v nedávné době také Národním památkovým ústavem. Prohlídka dále povede i do místností druhého patra zámku, kde původně byla expozice Crystalexu, v nichž vzniká v současné době nová zámecká expozice věnovaná vývoji nábytku. Na počátku 20. století sloužily tyto prostory jako pokoje pro služebnictvo.

Akce se uskuteční o víkendu 21. a 22. dubna 2012 ve stanovených časech:

10.00, 11.00, 12.00, 13.00 a 14.00 hodin.

Vstupné na tyto netradiční prohlídky činí 70,- Kč.

            Kromě netradiční prohlídky se konají i běžně nabízené prohlídkové okruhy, které návštěvníci naleznou na webových stránkách www.zamek-lemberk.cz. Na těchto stránkách je také popsána cesta na zámek Lemberk z důvodu rekonstrukce mostu ve Lvové.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky