Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mezinárodní sympozium rytého skla v Kamenickém Šenově začal

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 09. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6921|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Již 5. ročník sympozia pod záštitou hejtmana Libereckého kraje pana Petra Skokana se koná ve dnech 8.-14.9. 2008. Doposud se přihlásilo 59 účastníků z 13 zemí světa (Česká republika, Německo, Rusko, Rakousko, Velká Británie, Švýcarsko, Estonsko, Lotyšsko, Belgie, Holandsko, Norsko, Korea, USA).

Cílem sympozia je vyvolávání podnětů k nové tvorbě v rytém skle a diskuze o možnostech její realizace, její současnosti i budoucnosti, dále obnovování starých a vytváření nových kontaktů, a získávání nejlepších odborníků v oboru z celého světa pro tuto myšlenku.

Výtvarníci a rytci mají program již tradičně rozdělen do tří základních částí - na program pracovní, kulturní a odborný.

Pracovní program realizují společně se studenty sklářských škol v dílnách Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově. Kromě práce v rytecké dílně se konají 3 workshopy, zaměřené na tradiční glyptiku-šperk, tisk na textil a již tradiční vitrografii. Další část sympozia bude tvořit program doplňkový, zahrnující návštěvy sklářských firem, ateliérů a dílen v Kamenickém Šenově a okolí. Jeho součástí budou kulturní a společenské akce, z nichž některé jsou přístupné i veřejnosti - koncert pěveckého sboru Camella z Nového Boru v kostele sv.Jana Křtitele (úterý 9.9. v 19.00 hod.), Den otevřených dveří ve Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské (úterý 9.9., 9.00-17.00), panelová diskuze o současnosti a budoucnosti rytého skla u nás a ve světě (středa 10.9., 19.00-20.30, Kulturní, literární a vzdělávací centrum), sklářský jarmark s programem na Panské skále (projekt v rámci EHD nazvaný „Panská skála a sklo – poklad v srdci Evropy“, pátek 17.00 – 22.00 h.).

Odborná část bude zahrnovat prezentaci vlastní autorské tvorby v průběhu úterního odpoledne, středeční panelovou diskuzi a páteční celodenní simultánně tlumočený seminář, při němž účastníci, odborná veřejnost a pedagogové a vybraní studenti sklářských škol vyslechnou přednášky a krátké příspěvky významných lektorů, odborných pracovníků muzeí, sběratelů, i svých kolegů. Finálním výstupem sympozia budou 3 výstavy – výstava prací účastníků sympozia, výstava prací Franze Wendlera, výstava prací z tzv. studentského programu. Pro účastníky sympozia byly vyhlášeny dvě ceny: Cena České sklářské společnosti“ a „Cena zámku Bezdružice“. Cena ČSS bude udělena tvůrci za výrobek, který využije nových technik, zvyšujících produktivitu práce, umožňujících vytváření nových atraktivních dekorů a výrobků, odlišujících se od klasických vzorů. Cena zámku Bezdružice je určena všem účastníkům sympozia v souladu s jeho základní ideou „vyvolávat podněty k nové tvorbě v oboru rytí skla“. V době přípravy sympozia byla vyhlášena soutěž pro návštěvníky sklářského muzea o nejlepší návrh na rytou vázu. Vybrané dva nejlepší návrhy -oba nakreslily děti ve věku 11 let-  byly realizovány místními rytečkami Janou Švandrlíkovou a Lenkou Petříkovou a návštěvníkům muzea budou představeny v rámci výstavy děl účastníků sympozia, která společně s výstavou „Pocta Franzi Wendlerovi“ potrvá od neděle 14. září do 31.10.2008.

Sympozium pořádá Sdružení sympozia rytého skla ve spolupráci s Městem Kamenický Šenov, Střední uměleckoprůmyslovou školou sklářskou, Sklářským muzeem, Sklářským ateliérem Petra Ratha v Kamenickém Šenově, Českou sklářskou společností a Agenturou Karolina. Finančně podpořeno bylo Nadací Preciosa, Česko-německým fondem budoucnosti (výstava Franze Wendlera), Libereckým krajem, Městem Kamenickým Šenovem, UJEP Ústí n/L., k dalším sponzorům patří firmy Sklářský ateliér Petra Ratha v Kamenickém Šenově, Moser Karlovy Vary, Crystalex Nový Bor,  Czech Tourism, J. & L.Lobmeyr GmbH Vídeň, VID Bohemia, Polpur, TGK Skalice, Ajeto Lindava, MEA Nový Bor, Adem Prácheň, Severosklo s.r.o.Kamenický Šenov, Jílek 1905 s.r.o. Kamenický Šenov.

 

Další informace : Helena Braunová

jednatelka Sdružení Sympozia rytého skla

ředitelka Sklářského muzea Kamenický Šenov

Kontakt:                                               tel./fax: 487 761 500

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky