Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Mimořádně lze navštívit hrad Trosky i v některé pondělí

20. 07. 2012

 

Národní památkový ústav, ú.o.p. v Liberci zahájil zkušební provoz státního hradu Trosky i v pondělí.

 

            Přestože bývá zvykem mít na památkách alespoň jeden zavírací den pro odpočinek nejenom personálu, ale i samotné památky, vyšla správa hradu vstříc prázdninovým návštěvníkům a byl zahájen zkušební pondělní provoz v těchto termínech: 30.7., 13.8. a 27.8. Ve vybrané pondělky je tato dominanta Českého ráje veřejnosti zpřístupněna od 8.30 hodin do 17.30 hodin.

Náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová tuto iniciativu vítá jako další příspěvek pro rozvoj cestovního ruchu v Libereckém kraji.

„Věřím, že mimořádné zpřístupnění této památky ve vybraných pondělních termínech zvýší zájem českých i zahraničních turistů o oblast Českého ráje,“ řekla.

 

Zpřístupnění památky je zkušební, na základě vyhodnocení návštěvnosti a celkového dopadu na provoz i z pohledu personálního bude ředitelstvím NPÚ, ú.o.p. v Liberci a kastelánem objektu rozhodnuto o dalším postupu – kromě stávajícího stavu, kdy je v sezóně jediným zavíracím dnem pondělí, je ke zvážení zpřístupnění památky denně v období letních měsíců, případně vyhlášení mimořádných otevíracích pondělků.

 

 

 

Trosky – státní hrad: Bizarní zřícenina gotického hradu z konce 14. století se stala jedním ze symbolů Českého ráje. Vybudování hradu na dvou strmých čedičových skaliscích učinilo z Trosek nedobytný hrad - dobýt se jej nepodařilo ani husitům. Při prohlídce má návštěvník možnost seznámit se s historií hradu a vystoupat na věž "Babu" i na vyhlídku pod věží "Panna", které skýtají jedinečný rozhled do okolní krajiny.

Státní hrad Trosky je národní kulturní památkou spravovanou Národním památkovým ústavem, územním odborným pracovištěm v Liberci. (www.hrad-trosky.eu)

Pozvánka na hrady a zámky v Libereckém kraji – akce a mimořádné prohlídky na přelomu července a srpna

 

Přehled vybraných akcí pro měsíc červenec a srpen:

 

SH Bezděz (www.hrad-bezdez.eu)

 

V purkrabském paláci jsou po celý červenec vystaveny malířské výtvory z jarní soutěže pro děti a mládež "Namaluj hrad Bezděz".

 

21.-29.7. Šermířské oživení – VSŠ Askalon

V rámci prohlídek tohoto gotického hradu uvidí návštěvníci šermířské zápasy. Ukázky jsou zahrnuty již v nezměněné ceně vstupného. Časy vystoupení: 11.00, 12.30, 14.00, 15.30 hodin, občerstvení zajištěno.

 

4.-5.8. Rytířské turnaje – SHŠ Allgor

Časy vystoupení: 11.00, 12.45, 14.00 a v 15.15hod., občerstvení zajištěno

 

SHZ Frýdlant  (www.zamek-frydlant.cz)

 

15.8. Audience s Albrechtem z Valdštejna

Celý den prohlídky zámku spojené s audiencí u Albrechta z Valdštejna, který bude návštěvníky přijímat i se svojí družinou.

 

SH Grabštejn       (www.hrad-grabstejn.cz) 

 

4. – 5. 8. Létohrádky

Akce plná pohádek, šermu, kejklířů a hudby ze starých tržišť i hodovních síní a představení pro rodiny s dětmi. Řemeslné dílny i dobové občerstvení, prohlídky všech koutů starého hradu  s postavami z dob minulých.  Na setkání se můžete těšit také se sv. Barborou grabštejnskou, která coby hradní patronka bude hradem po celý den provádět v doprovodu dalších kostýmovaných průvodců.

4.8. v 19.00 hodin -  Koncert hudební skupiny AG Flek – legendární folkrocková skupina ze Zlína a host koncertu zpěvačka Žofie Kabelková

 

Otevřte 13.komnatu na Grabštejně!

Hrad Grabštejn se zapojil do projektu Otevřte 13. komnatu, a proto se, hlavně dětští návštěvníci, mohou těšit na speciální okruh, po kterém je provede sv. Barbora – návštěvníci tak mohou získat další z klíčů, kterými odemknou tajuplnou komnatu… prohlídky s Barborou denně kromě pondělí od 12:00, 14:30, 16:oo hodin, o červencových sobotách ještě ve 20.30 hodin.

 - více na www.otevrte13komnatu.cz nebo na stránkách hradu 

 

18.8. Benefiční koncert – Bedřich Smetana: Libuše

XX. benefiční koncert Luďka Vele, sólisty opery Národního divadla, ve prospěch hradu Grabštejn. V titulní roli Eva Urbanová.

Akci pořádají Benefiční koncerty o.p.s. Informace, rezervace na tel +420482345607 E-mail ou.chotyne@volny.cz

Od 16 hodin v Galerii sv. Barbory (severní křídlo): Vernisáž výstavy malíře a grafika Jaroslava Šerýcha (obrazy a měděné obrazy – smalty). Výstava potrvá do 31.8.2012.

 

SZ Hrubý Rohozec(www.hruby-rohozec.eu)

 

4.-5.8. Od Mikuláše k Mikuláši – prohlídky zámku oživené scénkami ze života někdejších majitelů (po celý den v rámci otevírací doby)

 

4.8. od 13:00 sraz veteránů a historických vozidel do roku 1918 na nádvoří zámku. Přes padesát historických strojů bude spolu s jejich kostýmovanými posádkami k vidění po celé odpoledne.

 

Na zámku Hrubý Rohozec je nově otevřena kavárna „U Johanky“, která nabízí občerstvení přímo v prostorách zámku. Otevírací doba je shodná s návštěvní dobou objektu.

 

SZ Lemberk   (www.zamek-lemberk.cz)

 

Rok 2012 – Oslavy 20 let od znovuotevření zámku po rozsáhlé rekonstrukci

"LEMBERK 1992 - 2012"

11.7.2012 - 31.10.2012

Fotografická výstava mapující proměny zámku v posledních dvaceti letech. Dne 11. července 2012 si zámek Lemberk připomene své 20. výročí od znovuotevření po dlouhé a náročné stavební rekonstrukci, které předcházelo zřícení korunní římsy v roce 1971 a následné uzavření.

 

17.-22. 7. Prázdniny na věži - Mimořádné zpřístupnění věže

Mimořádné zpřístupnění středověké věže. Věž bude otevřena po celý den od 9.00 do 16.30 hodin. 

 

11. 8.   Koncert Radka Tomáška

Tradiční letní koncert Radka Tomáška ze skupiny Rangers a hosté. 17.00 hodin, rytířský sál.

 

21.-26. 8. Prázdniny na věži - Mimořádné zpřístupnění věže

Mimořádné zpřístupnění středověké věže. Věž bude otevřena po celý den od 9.00 do 16.30 hodin. 

 

SH Trosky (www.hrad-trosky.eu)

 

Mimořádné zpřístupnění této památky i v pondělí 30.7., 13.8. a 27.8.!

V uvedené pondělky je tato dominanta Českého ráje veřejnosti zpřístupněna od 8.30 hodin do 17.30 hodin.

 

18.8.   Trosecký širák - 5. ročník přehlídky trampských písní, začátek akce v 18.30 hodin

 

 

 

 

SZ Sychrov (www.zamek-sychrov.cz)

 

Prohlídky s princeznou - v červenci a srpnu na zámku probíhají tzv. dětské prohlídky, tedy zkrácená prohlídka zámku v rozsahu cca 30 minut pro nejmenší – prohlídku vede princezna a výklad je uzpůsoben věku dětí. Prohlídky začínají v každou celou hodinu po celou dobu návštěvních hodin (9.00 – 16.30 hodin). ZÁMEK JE ZPŘÍSTUPNĚN DENNĚ.

 

Kromě klasických prohlídek nabízí zámek také procházku anglickým parkem a občerstvení v zámecké oranžerii. (Oranžerie otevřena denně kromě pondělí)

 

Výstavy na zámku Sychrov:

-          v prostoru bývalé konírny výstava „Technopolis“ - interaktivní výstava je zaměřena na vědu a technologie 2. poloviny 19. století a začátek 20. století. Připomíná také vynálezy a díla Julese Verna. Výstava je koncipována pro všechny věkové skupiny a bude přístupná do konce října 2012.

-          v Bertině křídle zámku „I král byl dítětem“ – výstava ukazuje návštěvníkům, že i velcí panovníci byli někdy dětmi. Můžete si zde prohlédnout portréty šlechtických dětí doplněné dětskými hračkami a oblečením. Výstava potrvá do konce listopadu.

-          ve 2. patře zámku „Dobře utajené housle Miroslava Horníčka“ - milovníky humoru českého herce, spisovatele a režiséra Miroslava Horníčka jistě potěší výstava věnovaná tomuto umělci, která je součástí prohlídkové trasy C ve 2. patře zámku. Návštěvníci si mohou prohlédnout autentické pokoje tohoto umělce, předměty denní potřeby a také kuriózní dárky, které pan Horníček obdržel od svých přátel. Výstava potrvá do konce listopadu.

-           přízemí zámku „Ať jedí koláče!“ - aneb životní styl u francouzského dvora před revolucí

       Výstava se věnuje životnímu stylu francouzské aristokracie na královském dvoře ve Versailles v době vlády Ludvíka XVI. a jeho ženy Marie Antoinetty, tedy období, kdy aristokracie provokuje strádající lid svými výstřelky. Hlavními exponáty jsou šaty pocházející z dílny Pavla Jarába a jsou ušity dle dobových střihů. Výstava je doplněna dobovým nábytkem a porcelánem.

 

28.7. Klasika pod hvězdami, open-air představení opery Carmen, zámecký park, představení začíná ve 21.00 hodin. V hlavních rolích účinkují Galia Ibragima a Nikolaj Višnjakov pod taktovkou dirigenta Jiřího Mikuly.

Více informací na stránkách pořadatele: www.arttriton.cz

24.-25.8. Skotské hry, zámecký park

12. ročník tradičních her. Nebude chybět výuka skotských tanců, vystoupení hudebních skupin, stánky a občerstvení.

Více informací na stránkách pořadatele: www.skotskehry.cz

 

SZ Zákupy(www.zamek-zakupy.cz)

 

Prohlídky s princeznou - v červenci a srpnu jsou ve všední dny (kromě pondělí) prohlídky s princeznou - vhodné pro děti do 10 let v doprovodu dospělých. Začátek prohlídky ve 14.30 hodin, vstupné 30,-Kč (děti) a 60Kč (dospělí).

 

 

11. 8. Speciální výstava klubu chovatelů hrubosrstých a maďarských ohařů (park)

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588