Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ministr zemědělství putoval po Českolipsku

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 02. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6204|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Zemědělské a potravinářské podniky v České Lípě, v Blíževedlích a Kravařích navštívil ve čtvrtek 28. února ministr zemědělství Petr Gandalovič. Spolu s hejtmanem LK Petrem Skokanem, náměstkem hejtmana Radimem Zikou, Robertem Erlebachem, předsedou Regionální agrární rady Libereckého kraje, Josefem Bísem, ředitelem ZAP Česká Lípa, se zúčastnil tiskového briefingu na českolipské radnici, kde je přivítali starostka města Hana Moudrá a místostarosta Jan Stejskal. Poté se postupně seznámil s provozem  podniku Jizerské pekárny, s.r.o., Masného průmyslu, oba Česká Lípa, podiskutoval na statku v osadě Stranná u Blíževedel se soukromým zemědělcem  Miroslavem Vodňanským  a na závěr se zástupci  družstva AVENA, v.o.d., v Kravařích.

Ministr zemědělství je velkým příznivcem našeho kraje, vždy se zajímal o naši práci a stačil již navštívit zemědělské a potravinářské podniky na Liberecku, Jablonecku a Turnovsku. Zúčastnil se i loňských dožínek v Jilemnici. Nyní jsme jej tedy pozval také na Českolipsko, kde se,  a málo se to ví, pěstuje třeba vynikající chmel,“ řekl Petr Skokan.

„Liberecký kraj je známý svou podporou regionálních zemědělců a potravinářů, zajímají mě proto například formy propagace jejich výrobků,“ reagoval Petr Gandalovič.

Hovořil také o rozdělování marží mezi výrobci a obchodníky velkých řetězců.

„Marže určovat nemůžeme, ale stále více lidí se přiklání ke kvalitnějším potravinářským výrobkům. Mnozí už například vědí, že regionální výrobek je určitě z domácích surovin, což u mnohých nakupujících už hraje velkou roli, a ty se pordávají většinou v menších prodejnách,“ upozornil ministr zemědělství s tím, že role státu a krajů je podle něj právě  a hlavně v pomoci zviditelňovat české a regionální výrobce.

Náměstek hejtmana Radim Zika v té souvislosti připomněl, že ministr zemědělství převzal záštitu nad veletrhem regionálních výrobků, který se uskuteční na podzim v Liberci.

Je to další z forem propagace našich  malých  středních zemědělců a potravinářů, aby se jejich výrobky staly mezi lidmi více  známými,“ podotkl Radim Zika

Poté si hosté prohlédli  typický český podnik Jizerské pekárny, po nichž je provedli Roman Kozák, ředitel společnosti, a  jednatel František Kuberka.

„Zaujal mě  program bezlepkových výrobků a také například cenová kalkulace rohlíku a pečiva vůbec,“ podotkl Petr Gandalovič.

Prezentaci podniku Masného průmyslu Česká Lípa, s. r. o., provedl její jednatel Jiří Poživil, jenž představil širokou nabídku masných výrobků, od tlačenky po speciální špekáčky a klobásy. Zajímavá byla návštěva statku, takřka tvrze, v osadě Stranná, kterou majitel Miroslav Vodňanský získal v restituci a dokázal ji s manželkou z ruin znovu postavit.

„Obdivuji to. V šedesáti letech začít před deseti lety s opravou takřka zbořeniště,  a dát ho do pořádku. A ještě hospodařit na 200 hektarech, pěstovat chmel, který potřebuje hodně pečlivé práce,  to je projev nezdolné vůle,“ kroutil hlavou ministr zemědělství.

Pěstováním chmele se mimo jiné zabývá i  zemědělský podnik AVENA, v. o. d.. Ministra o úspěších i problémech družstva informoval jeho předseda Vlastimil Zíka.

„Problémy máme se zaváděním chmele neboli drátkováním. Nemáme lidi, kteří by v krátké době nahodili drátky a pak chmel zavedli. Školský zákon zakázal brigády studentů, a to je škoda,“ poznamenal předseda družstva, který se svěřil i s některými obavami z transformačního zákona.zemědělských družstev.

„Myslím, že není důvod se obávat. Zákon je tu od toho, aby spravedlivě uzavřel jednu zemědělskou etapu,“ vysvětloval Petr Gandalovič, který se spolu s Petrem Skokanem a Radimem Zikou ještě krátce sešli se starostou Vítem Vomáčkou, starostou obce Kravaře. jemuž se ministr zapsal do pamětní knihy.

  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky