Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mladé zachránce z Jablonce nad Nisou ocenil prezident

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 18. 04. 2016 14:36
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Zlatým záchranářským křížem pro děti a mládež ocenil prezident České republiky Miloš Zeman dva mladé hrdiny, Matěje Hulíka a Martina Bartoše. Pocty se na Pražském Hradě dostalo oběma žákům z Vyšší odborné školy mezinárodního obchodu a Obchodní akademie z Jablonce nad Nisou za jejich mimořádný čin z loňského roku, kdy vytáhli z vody tříletého chlapce a tříměsíční holčičku. Za záchranu lidských životů oba chlapce i jejich učitelku Barboru Jarolímovou již dříve ocenil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta záslužnou medailí I. stupně.

Chlapci se za hrdiny nepovažují, ač tak o nich mnozí hovoří a záchranu života považují za samozřejmost: „Je to pěkné gesto, dostat medaili, ale někoho zachránit, nechci říci je povinnost, ale že by to zkrátka udělal každý,“ konstatoval Matěj Hulík.

Martin Bartoš, Matěj Hulík a učitelka Barbora Jarolímová v červnu loňského roku zachránili životy dvěma malým dětem. Při vodáckém kurzu na Jizeře vytáhli z vody tříletého chlapce a tříměsíční holčičku, kteří spadli do vody souhrou událostí.

Při vodáckém kurzu proplouvali na kánoích řekou Jizerou nad jezem v Dolánkách a viděli, jak tříletý chlapec na odrážedle sjel z břehu do vody. Maminka chlapce okamžitě skočila z břehu do vody, aby dítě vytáhla. Na pomoc se jí vydali i Martin Bartoš a Matěj Hulík. Maminka chlapce však v rozrušení zapomněla zabrzdit kočárek stojící na břehu řeky, ve kterém tou dobou spala tříměsíční holčička. Kočárek se rozjel, spadl také do vody a začal téměř okamžitě klesat. Obě děti byly od sebe vzdáleny asi dvacet metrů. Martin Bartoš tedy plaval ke kočárku a současně se k němu blížila i loď s učitelkou Barborou Jarolímovou. Když dorazili na místo, byl již kočárek zaplněn vodou, holčička naštěstí dýchala. Obě děti jejich zachránci naložili do kajaku a převezli na břeh. Ostatní žáci půjčili mamince ručníky k osušení a zabalení dětí, aby neprostydly. Především díky duchapřítomnosti všech zúčastněných se žádnému z dětí, a ani jejich mamince, nic nestalo.

Oběma mladým hrdinům a jejich učitelce poděkovala již dříve i radní Alena Losová, členka Rady Libereckého kraje pověřená řízením rezortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti, která jim, spolu s ředitelem Vyšší odborné školy mezinárodního obchodu a Obchodní akademie Jablonec nad Nisou Jiřím Kabelkou, předala drobné ocenění.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky