Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mladí liberečtí olympionici byli úspěšní na Hrách IV. letní olympiády dětí a mládeže

Šírová Květa

  • 02. 07. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8379|autor:Šírová Květa|email:kveta.sirova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 324|mobil:|aktualizace:]

Do historického města se sjely výpravy všech 14 krajů. Jihočeský kraj tak v tomto významném místě českých dějin přivítal 2300 sportovců a trenérů, kteří přijeli soutěžit o nejcennější kovy v atletice, beachvolejbalu, basketbalu, cyklistice, florbalu, fotbalu, karate, moderní gymnastice, plavání, rychlostní kanoistice, tenisu a triatlonu. Součástí olympiády byla také korespondenční výtvarná a fotografická soutěž. Přesto, že všechny účastníky her přivítalo ošklivé počasí s vydatným deštěm, neztrácel nikdo dobrou náladu. To se jednoznačně projevilo na táborském zimním stadionu, kde sportovci vytvořili v rámci zahajovacího ceremoniálu bouřlivou atmosféru, za kterou by se nemusely stydět ani „dospělé“ olympijské hry. Vlajkonošem výpravy Libereckého kraje byl reprezentant České republiky v běhu na lyžích Jiří Magál. V 18 hodin místního času pak prohlásil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola dětskou olympiádu za oficiálně zahájenou a mohl tak vzplanout olympijský oheň. Liberecký kraj se se ziskem 5 zlatých, 3 stříbrných, 5 bronzových a dalších 28 bodovaných pozic umístil na 12. místě celkového bodování krajů. Našimi medailisty se stali: zlatí Martin Sita (atletika), Olga Půčková (atletika), Michaela Mlejnková (atletika), Veronika Süssnerová (atletika), Zuzana Pirzkallová (cyklistika), stříbrní Matěj Říha (karate), Filip Ditrich (karate), Lukáš Vik (karate) a bronzoví Petr Tajčman (2x plavání), Dominika Temperová (plavání), Judita Lorenzová (cyklistika) a Rejzková Tereza (atletika). Gratulace a obdiv však patří nejen těm, kteří se podívali na medailové stupínky, ale také všem, kteří na ně nedosáhli, protože v některých chvílích předváděli výkony za hranicí svých dosavadních možností. Slavnostní zakončovací ceremoniál se odehrál na atletickém stadionu, kde přítomný předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek poděkoval všem sportovcům, trenérům a vedoucím za účast i předvedené výkony. Pro Liberecký kraj bylo vyvrcholením zakončovacího ceremoniálu převzetí symbolické pořadatelské štafety v podobě olympijské vlajky. Na jeho území se totiž již za 215 dní rozhoří olympijský oheň Her IV. zimní olympiády dětí a mládeže 2010. Následný velkolepý ohňostroj ukončily kapky deště, které provázely sportovce celou olympiádou v Táboře. Resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu tímto děkuje všem sportovcům a trenérům za účast na Hrách IV. letní olympiády dětí a mládeže ČR 2009 a přeje jim mnoho dalších sportovních a životních úspěchů. Sportovci budou za své předvedené výkony odměněni v září 2009, na kdy je naplánováno setkání úspěšných reprezentantů s představiteli Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky