Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mladí lidé z evropských zemí poznávali Liberecký kraj i země svých vrstevníků

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 22. 03. 2016 16:02
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Studenti středních a vysokých škol z celé Evropy se setkali v Liberci na 18. Národní výběrové konferenci Evropského parlamentu mládeže v ČR. V několika uplynulých dnech řešili aktuální politická témata a vytvářeli rezoluce, jejichž výsledkem bylo navržení řešení konkrétních problémů na domácím i evropském poli.

Diskutovat s účastníky konference přišla i Alena Losová, radní pro školství Libereckého kraje, která zasedání udělila záštitu. Kraj podpořil setkání členů Evropského parlamentu mládeže v Liberci také částkou ve výši 70 tisíc korun.  „Mladí lidé z celé Evropy se prostřednictvím setkání měli možnost setkat se svými vrstevníky z různých zemí, poznat jejich názory, ale i kulturu nebo historii konkrétních zemí. Učili se vzájemně spolupracovat, představit ostatním své názory a také si je obhájit,“ vysvětlila Alena Losová. 

Konference se zúčastnilo 90 středoškolských žáků z České republiky a 40 mladých lidí z evropských států. Rozděleni byli do komisí, kdy každá měla za úkol vytvořit rezoluci – dokument s návrhy řešení jednoho tématu. Následně zasedlo Valné shromáždění, na němž jednotlivé rezoluce představili a poté hlasovali o jejich přijetí. Akci doplnil bohatý doprovodný program, například na tzv. Eurovillage děti prezentovaly své země prostřednictvím tradičních nápojů a pokrmů a umožnily svým vrstevníkům poznat tímto způsobem nové kultury a jejich různorodost. Seznámily se také s historií i současností Liberce a Libereckého kraje.

„Zasedání probíhalo výhradně v anglickém jazyce, program sestavilo osmadvacet organizátorů, žurnalistů a vedoucích komisí, kteří patří mezi studenty angažované v Evropském parlamentu mládeže,“ doplnila za pořadatele Anna Hagarová. 

Evropský parlament mládeže v ČR vznikl v roce 1998 jako národní odnož organizace European Youth Parliament, který byl založený v roce 1988. Je neziskovou, apolitickou organizací, která funguje na principu dobrovolnictví.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky