Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mladí skláři ukazují, jak by mohla vypadat Evropa za třicet let 

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 26. 10. 2022 17:46
  • Kultura

Sdílet článek

Soutěžní přehlídku studentských prací žáků středních sklářských uměleckých škol z Libereckého kraje, která je součástí celoevropského projektu Evropa, ve které chci žít: EVROPA v roce 2050, hostí Oblastní galerie Liberec. Projekt nabízí dnešní mladé generaci platformu k diskusi a k sdílení jejích představ o budoucnosti a o tom, jak by zhruba za třicet let mělo vypadat prostředí, ve kterém chce žít.

Mladí umělci skrze svou tvorbu návštěvníkům výstavy sdělují, co je z pohledu jejich generace důležité změnit a jak vnímají rozvoj svého oboru i místa, kde žijí a studují v kontextu Evropy. „V roce 2050 budou dnešní studenti těmi, kteří budou rozhodovat o dění v Libereckém kraji,
v Evropě i ve světě. S napětím očekávám, jaké otázky si nyní kladou, jaké mají sny a představy nejen o své profesní dráze. Projekt je časosběrný a já pevně věřím, že jejich dnešní vize jim budeme právě v roce 2050 moci připomenout
,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Nejen textilní odvětví, ale i sklářské řemeslo má ve zdejším regionu dlouhou historickou tradici, o čemž svědčí i hustá síť uměleckoprůmyslových škol. Tyto vzdělávací instituce se snaží nejen navazovat na historickou tradici, ale i přizpůsobit své zaměření a obory aktuálním potřebám doby. Uměleckoprůmyslové školy v kraji nabízejí vysoce kvalitní pedagogické vedení a inspirativní tvůrčí zázemí, ale zároveň kladou důraz na navazování kontaktů s regionálními sklářskými firmami a podniky a udržují partnerské vztahy s obdobnými školami v zahraničí.

Díky takové spolupráci získávají studenti povědomí o společenském dění a rozšiřují si umělecké obzory. „Děti jsou naší budoucností, budoucností Evropy, která je v současné době ohrožena válkou odehrávající se přímo na jejích hranicích. Výroba skla a bižuterie, obory pro náš kraj tolik tradiční, budou konfrontovány s rostoucími cenami energií. Naším úkolem je tedy udělat vše pro zachování tradičních řemesel a propagovat je,“ vysvětluje kurátorka galerie Michaela Kubišová, která výstavu připravila. „Studentská díla, přihlášená do soutěže, překvapí svou krásou a nápaditostí. Jejich prezentace v prostorách galerie je pro nás ctí.“ Celkem se do projektu přihlásilo šest sklářských a šperkařských škol Libereckého kraje a vystaveny jsou zhruba čtyři desítky děl.

Soutěžní umělecká přehlídka prací studentů sklářských škol Libereckého kraje svým pojetím vybočuje z celé škály regionálních výtvarných výstav projektu Evropa 2050 v České republice a jsme přesvědčeni, že bude jedinečná i v rámci evropského formátu tohoto projektu,“ říká projektová manažerka Eva Nytrová ze společnosti W&Art. „Sklářství a šperkařství jsou významné umělecké i profesní obory, které pomáhají obyčejným lidem v jejich životě, probouzejí v nich jejich citlivější stránku a zároveň dokáží dělat svět lepším a krásnějším.“

Expozice potrvá do 15. ledna příštího roku. K vidění je v Galerii 1PP. Vyhlašovateli soutěže jsou společnost W & Art, z. s., Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy Praha a Česká centra ve spolupráci s Libereckým krajem.

TZ: Oblastní galerie Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky