Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mladí sportovci Libereckého kraje přiváží ze zimních olympijských her skvělých 32 medailí

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 27. 01. 2016 15:37

Sdílet článek

Celkem třicet dva cenných kovů, což je nejvíce ze všech krajských výprav, vybojovala reprezentace Libereckého kraje na VII. Hrách zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2016. Liberecký kraj reprezentovalo celkem 74 sportovců, kteří se utkali o medaile v 8 zimních sportech a dvou doprovodných disciplínách - disco dance a šachy.

Her, které hostil sousední Ústecký kraj, se zúčastnila i Alena Losová, radní pověřená řízením resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti: „Chtěla bych poděkovat všem mladým sportovcům za výbornou reprezentaci Libereckého kraje, neboť opět získali nejvíce medailí ze všech zúčastněných krajů. Liberecký kraj je tradičně krajem sportovním a sportovci to svými výkony jen potvrdili. Velké díky si zaslouží i jejich trenéři, kteří je na tuto událost skvěle připravili. Jsem přesvědčena, že se všichni vrací s příjemnými vzpomínkami a prožitá olympijská atmosféra bude pro mnohé z nich další motivací v jejich začínající sportovní kariéře.“

Nejúspěšnější disciplínou se stalo běžecké lyžování, ve kterém naši sportovci získali 8 zlatých, 3 stříbrné a 2 bronzové medaile. Po třech zlatých si odváží z Cínovce, dějiště běžeckých závodů, mladší žákyně Nela Půbalová a mladší žák Jiří Tuž. Ti zvítězili nejen v individuálních závodechna 2 kilometry volně i klasicky, ale také ve štafetě na 3x2 kilometry klasicky. Úspěšní byli i biatlonisté, kteří vybojovali celkem šest cenných kovů. Z biatlonistů zazářil především starší žák Štěpán Machač, který si vystřílel a vyběhal 2 zlaté a jednu stříbrnou medaili. Alpští lyžaři a lyžařky, závodící na nejvyšší hoře Krušných hor Klínovci, přispěli do medailové sbírky pěti stříbrnými kovy. Po čtyřech medailích přidali snowboardistky a snowboardisté, a na mosteckém oválu i rychlobruslaři, mezi nimiž dominovala Karolína Sýkorová se ziskem 2 zlatých a jedné stříbrné medaile.

Hokejisté v „královské“ disciplíně her obsadili osmé místo. Náročný turnaj na chomutovském ledě, v kterém bylo během tří dnů odehráno šest zápasů, rozehráli naši mladí hokejisté výtečně a po dvou výhrách a jedné remíze byli v čele skupiny. Tři závěrečné prohry však rozhodly o čtvrtém místě ve skupině a konečném osmém místě.

Série olympiád dětí a mládeže bude pokračovat letní variantou her v roce 2017, které bude pořádat Jihomoravský kraj.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky